Pla Educatiu d'Entorn (PEE)
Definició i objectius
El Pla Educatiu d'Entorn és una col.laboració entre el Departament d‟Educació i l‟Ajuntament de Pineda de Mar. Es tracta d'una proposta educativa innovadora que vol donar resposta a les múltiples necessitats de la nostra societat.
Són instruments per donar una resposta integrada i comunitària a les necessitats educatives dels membres més joves de la nostra societat, coordinant i dinamitzant l’acció educativa en els diferents àmbits de la vida dels infants i joves. S’adrecen a tot l’alumnat, i a tota la comunitat educativa, però amb una especial sensibilitat als sectors socials més desafavorits.
Objectius generals
- Contribuir a la millora de les condicions d‟escolarització i a l‟èxit escolar i educatiu.
- Potenciar l‟educació en valors i el compromís cívic dels alumnes en un marc de convivència.
- Potenciar la implicació de les famílies en l‟educació dels fills i filles i la participació en la vida escolar.
- Promoure l‟educació intercultural i l‟ús de la llengua catalana com a element de cohesió social.
- Potenciar els estils de vida saludable i fomentar la pràctica regular de l‟activitat físicoesportiva.
Objectiu metodològic
Potenciar el treball i l‟aprenentatge en xarxa.
Actuacions
Pla Lector Municipal
El Pla Lector Municipal són un seguit d'estratègies i activitats que converteixen el llibre i la lectura en elements presents en la vida quotidiana del municipi de Pineda de Mar.
TINC UNA RECOMANACIÓ PER TU
Intercanvi de recomanacions de llibres entre l’alumnat de diferents centres mitjançant postals personalitzades que van d’un centre educatiu a una altre.
CONTES QUE RODEN
Activitat que promou la creació de contes de forma col·laborativa. Alumnes de diferents centres educatius elaboren les diferents parts d’un conte (inici, nus i desenllaç). Quan els finalitzen, organitzem una trobada a L’Auditori municipal, per escoltar el resultat.
UNA PORTA UN CONTE
Per Sant Jordi, els escolars d’I3 a 2n de primària recorren parcs i places a la recerca d’unes portes diminutes que hem amagat. Aquestes portes representen l'accés al món màgic dels contes clàssics. Al costat de cadascuna d’elles troben contacontes que els endinsaran en aquestes fantàstiques històries.
DIADA DE LECTURA EN VEU ALTA
L’Auditori acull anualment la trobada d’alumnes de diferents centres educatius de la població per fer una lectura en veu alta de diversos poemes seleccionats i treballats prèviament. L’acte està amenitzat per alumnes de l’Escola Municipal de música.
A L’ABORDATGE
Visita escolar per part dels alumnes de 3r de primària a les biblioteques per conèixer els seus serveis, el seu funcionament i aprendre a utilitzar el catàleg. Tot a través del joc ambientat en el món dels pirates.
PASSAPORT DE LECTURA
Com que llegir és viatjar sense moure’s de casa, a les escoles que ho sol·liciten els regalen passaports de lectura, proporcionat per la Gerència de Serveis de Biblioteques de la Diputació de Barcelona. Els infants poden testimoniar que han “viatjat/llegit” al llarg del curs.
POESIA ESTESA
El Dia Mundial de la poesia, aquesta surt al carrer. Activitat per difondre els versos poètics a través de lones amb poesies i/o tires poètiques.
PETITS LECTORS
Els i les professionals de la salut dels Centres d'Atenció Primària (CAP) de Pineda de Mar prescriuen a les famílies usuàries del CAP la visita a les Biblioteques Municipals. L’objectiu és d'introduir els hàbits lectors en les famílies des del naixement de l'infant i fomentar els vincles familiars a través del llibre. Un projecte col·laboratiu entre els professionals de pediatria dels ABS’s, les biblioteques i la Regidoria de Salut de l’Ajuntament.
DESITJOS DE NADAL
Per Nadal, l’alumnat de diversos centres educatius escriuen un desig en forma de rodolí per regalar durant l’encesa de les llums de Nadal de la població.
LECTURANT
Activitat que converteix les biblioteques en restaurants on quedaran tips amb la sopa de lletres, rotllet d’endevinalles i pizza embarbussada.
QUI S’AMAGA A LA BIBLIOTECA
La vinculació de la biblioteca i dels llibres amb els més menuts es fa a través de les mascotes de les biblioteques. Uns personatges que els ensenyen el funcionament de la biblioteca i els prepara recomanacions a través de visites a l’aula de nit.
LABORATORIS DE LECTURA
Activitat per experimentar al voltant de la lectura. Una nova forma per viure la lectura com a experiència on la imaginació, la posada en escena juga un paper molt important. És una proposta familiar de la Gerència de Serveis de Biblioteques de la Diputació de Barcelona que Pineda de Mar ha convertit en activitat per les escoles.
Tallers de suport i acompanyament educatiu (TSAE)
Els TSAE són una acció educativa, realitzada en horari extraescolar, per ajudar l’alumnat a adquirir hàbits i tècniques d’organització i d’estudi, afavorir una actitud positiva vers l‘aprenentatge, col•laborar en l’assoliment de les competències bàsiques en finalitzar una etapa educativa i promoure l’ús de la llengua catalana com a instrument per a la comunicació, l’aprenentatge i la cohesió social.
Setmana de l'orientació educativa
Acompanyar i informar les famílies sobre les transicions educatives. Oferir suport d’orientació als alumnes en aquestes transicions. Posar a disposició dels i les alumnes i les seves famílies, informació sobre les entitats educatives, culturals i de lleure de la població.
Estiu Jove
L’ «Estiu Jove», per a nois i noies de 12 a 15 anys és un espai de relació en el que durant uns dies, durant les setmanes d’estiu poden realitzar activitats de lleure i gaudir del període de vacances escolars. Un dels objectius és promoure la participació de l’alumnat amb més vulnerabilitat en activitats extraescolars i de lleure educatiu (activitats fisicoesportives, culturals, artístiques, formatives...).
Servei de Psicologia i Logopèdia als centres educatius
El servei municipal de psicologia i logopèdia és un servei que dóna atenció de logopèdia i psicologia a l'alumnat de Pineda de Mar, que permet tant una diagnosi dels casos detectats com el tractament de les mancances detectades.
Música a les escoles
Participació del professorat de l’escola municipal de música en horari lectiu en els propis centres escolars de primària i en el centre d’educació especial. L’activitat compta amb instruments musicals d'orquestra. A finals de curs, tot l’alumnat participant, ofereix diversos concerts a les seves famílies i companys/es.