Tinença d'animals

La primera premissa per ser propietari d'un animal de companyia és tenir present que la decisió d'adquirir un animal de companyia s'ha de prendre de manera meditada.

Com a propietari d'un animal de companyia teniu les següents obligacions bàsiques:

  • L'animal de companyia ha d'estar identificat amb un microxip homologat.
  • Ha seguir el pertinent control veterinari.
  • Ha d'estar censat a l'ajuntament de la ciutat on resideixi de manera habitual.
  • Està totalment prohibit abandonar-lo.


És important inscriure l'animal perquè en cas de pèrdua o robatori es és fàcil recuperar-lo!

Alta o baixa en el cens municipal d'animals domèstics de companyia (tràmit en línia)
Document d'alta o baixa en el cens municipal d'animals domèstics de companyia (document imprimible)

En cas de tenir un gos considerat potencialment perillós teniu l'obligació de sol·licitar llicència administrativa, tant per la tinença com per la conducció, aquesta llicència és personal i intransferible.

Si tens animals dedicats a l'autoconsum tals com gallines, oques, ànecs, conills, cabres, etc, hauries de legalitzar-los.

Per legalitzar animals d'autoconsum s'ha de presentar una instància a l'ajuntament i posteriorment informar-ne al departament d'agricultura de la Generalitat de Catalunya.

La cria d'aus d'autoconsum

Ateses les peculiaritats de les explotacions avícoles d'autoconsum, cal inscriure aquestes instal·lacions amb el full de declaració de dades d'explotacions d'autoconsum. Més informació sobre la cria d'aus per autoconsum.

Imatge tríptic.PNG

Tríptic informatiu del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.

L’adopció d'animals de companyia és un acte de solidaritat per donar una llar adequada a animals que han estat abandonats. Ara bé, també és una acció que requereix responsabilitat, doncs cal ser conscient de l'atenció que necessitarà. Abans d'adoptar un animal cal informar-se bé de les necessitats que tindrà per saber si podem assumir-les correctament.

Llocs on podreu adoptar un animal de companyia:

Centre d'Atenció d'Animals Domèstics de Companyia del Maresme

Volunaris del Centre d'Atenció d'Animals Domèstics de Companyia del Maresme

Pineda de Mar compta amb dos espais d'esbarjo per a gossos i la platja per a gossos

Normes d'ús dels usuaris de l'espai

  • Manteniu l’espai net. És obligatori portar bosses i ampolla i recollir les femtes.
  • Els gossos que accedeixin a l’espai han d’estar identificats amb microxip.
  • El propietari del gos és el responsable del seu animal.
  • Els gossos sempre han d’anar acompanyats d’un responsable.
  • Els gossos de raça potencialment perillosa han d’anar lligats i amb morrió. No es podrà accedir amb més d’un gos per persona.

Espai d'Esbarjo Gossos

 

Colònies de gats

Les colònies de gats urbans o gats de carrer són grups controlats de gats que es troben arreu del municipi. Aquests gats estan sotmesos a control veterinari, esterilitzats i alimentats amb pinso, mitjançant la col•laboració de l'Ajuntament amb l'Associació Protectora d'Animals GATPI.

La finalitat d'establir les colònies de gats és aconseguir la convivència entre aquests animals i la ciutadania, evitar la superpoblació, alhora que es té cura d'ells, garantint-los el seu benestar i la seva integració amb l'entorn.

En aquest sentit, és molt important no alimentar-los fora de la seva zona controlada, doncs ja reben una atenció continuada per part dels voluntaris i voluntàries de GATPI.

Cal remarcar que si teniu un gat domèstic, ha d'estar correctament identificat amb xip i censat a l'Ajuntament, i NO es pot abandonar mai en una colònia del carrer.

Mapa de les colònies de gats


Associació GATPI

Si voleu col·laborar amb GATPI com a voluntari o voluntària, adoptar un gat o fer de cuidador/a temporalment, poseu-vos en contacte amb l'associació, trucant al telèfon 606520621, per correu electrònic a associaciogatpi@gmail.com o a través de la seva pàgina a Facebook.