Nou sistema tarifari factura elèctrica

A partir de l'1 de juny entra en vigor la nova tarifa elèctrica que afecta contractes domèstics i de petites empreses. T'expliquem els punts claus d'aquesta nova tarifació.

Des de quan s'aplica la nova tarifació?

S'aplica a partir de l'1 de juny, i per tant la primera factura amb la tarifació serà aquella que contempli tot el mes de juny.


He de fer algun tràmit per activar la nova tarifació?

El canvi és automàtic i no has de fer cap tràmit per activar la nova tarifació. Si el teu contracte és amb el mercat regulat, passaràs a la nova regulació automàticament. Si tens una tarifa del mercat lliure, la teva companyia s'adaptarà a la nova tarifa. En aquest últim cas hauràs de posar-te en contacte amb la teva companyia per contractar una altra tarifa que no sigui la de trams horaris.

A qui s'aplica aquest canvi de tarifa?

A tots els contractes amb potències iguals o interiors a 15kW, és a dir, a la majoria d'habitatges i petits comerços.

En què consisteix la nova tarifació?

Amb l'objectiu de millorar l'eficiència energètica, la nova tarifació distingeix tres trams horaris i dos períodes amb diferent preu:

Trams horaris:

  • Tram vall, de 0 a 8 h - l'horari amb la tarifa més barata.
  • Tram pla, de 8 a 10 h i de 14 a 18 h - l'horari amb la tarifa intermèdia.
  • Tram punta, de 10 a 14 h i de 18 a 22 h - l'horari amb la tarifa més cara.


Períodes

Els caps de setmana i també els festius nacionals s'aplicarà el tram vall les 24 hores del dia, per tant, la tarifa més econòmica.


Tarifes elèctriques.png
Imatge Generalitat de Catalunya - Departament d'Empresa.


Com puc aprofitar la discriminació horària?

Tenint en compte els caps de setmana, festius i l'horari més barat els dies entre setmana (de 0 a 8 h) es calcula que el 50% de les hores d'un any seran en la tarifa més reduïda. Per aprofitar al màxim aquesta discriminació horària, aprofita els horaris i dies amb la tarifa més reduïda:

  • Programa la rentadora, rentavaixelles o assecadores en horari de la tarifa més reduïda.
  • Aprofita la nit per a la càrrega d'electrodomèstics i bateries.
  • També pots aprofitar els caps de setmana per cuinar més, sobretot al forn o aquells plats que requereixin més hores de cocció.

Quins són els electrodomèstics que més energia consumeixen?

  • La nevera: suposa al voltant del 30% de l'energia mensual consumida. Com no podem apagar-la, fem que funcioni correctament: obrim-la el temps indispensable, no la sobrecarreguem, entrem els aliments sempre a temperatura ambient, mai calents, etc.
  • La rentadora: suposa un 11% de l'energia mensual d'una llar. Podem estalvia amb el seu ús programant-la en horari reduït o durant el cap de setmana. Quan sigui possible utilitza programes curts i d'aigua freda.
  • El forn: segons l'ús acumula entre un 8 i un 10 % de l'energia consumida. Per no perdre energia, obre la porta del forn quan sigui necessari. Quan preparis un àpat al forn, potser pots aprofitar per cuinar-ne un altre a la vegada. Per últim, aprofita l'energia residual: apaga el forn 5 minuts abans i aprofita l'escalfor que manté el forn.

Electrodomèstics.jpg