Rebutjada al ple de Pineda la moció de resposta al Tribunal Suprem per la sentència del procés

Aquest matí s'ha celebrat un ple extraordinari a l'Ajuntament de Pineda a petició d'ERC-JxP i d'En Marxa-JxCat per debatre la moció «en resposta a la Sentència del Tribunal Suprem i per demanar l'amnistia per a les persones preses polítiques catalanes». La moció també defensa el dret a l'autodeterminació. La moció ha quedat rebutjada amb 11 vots en contra dels regidors i regidores del PSC. Han votar a favor els 7 regidors i regidores d'ERC-JxP i la regidora d'En Marxa JuntsxCat. El regidor de Pineda En Comú s'ha abstingut.

 

Mònica Palacín (ERC-JxP)

La portaveu d'ERC-JxP, Mònica Palacín, ha explicat el contingut de la moció. Ha dit que consideren «que la democràcia espanyola està en fallida», i que «s'ha demostrat en un judici farsa que condemna a més de 100 anys homes i dones per uns fets que van ser la participació social, la participació parlamentària per permetre el debatre, i a un govern legítim». Mònica Palacín ha dit també que «va de democràcia perquè aquestes persones condemnades han fet el que el poble els havia demanat».

Abans de la lectura de la moció de 10 punts, que ha fet conjuntament amb Noemí Llorens, portaveu d'En Marxa-JxCAt, Mònica Palacín ha demanat el vot individual dels regidors i regidores del plenari.  En la moció apareixen els noms de tots els condemnats a presó o bé a sancions econòmiques, menys el nom de Santi Vila. L'alcalde, Xavier Amor, ha demanat si calia afegir-lo, i Mònica Palacín i Noemí Llorens han declinat fer cap rectificació. «El contingut és el que és», ha estat la resposta. 


Sonia Moraleda (PSC)

El posicionament del PSC l'ha fet la regidora Sònia Moraleda. Ha dit que «vivim en un estat de dret amb separació de poders, i que el poder judicial vetlla per compliment dels drets i les llibertats». Ha dit que la institució de l'Ajuntament «és representativa de una societat diversa i només pertoca respectar les decisions judicials». Ha dit que «les persones condemnadestambé tenen dret a recòrrer la sentència davant el Tribunal Constitucional i davant el «Tribunal Europeu dels Drets Humans». També ha parlat de la responsabilitat de «fer una crida a la calma des de qualsevol àmbit, cercar posicionament que ens apropin». Finalment ha dit que «ens trobaran per dialogar dintre de la llei, per construir i per recuperar aquella Catalunya envejada i pròspera». Els vots en contra han estat 11 de 12 regidors, ja que un dels regidors, Jordi Masnou, no ha assistit al ple.

 

Intervenció de Sònia Moraleda (PSC), amb les regidores Sílvia Biosca i Ester Puertas.

 

Marcos Ortega (Pineda En Comú)

El regidor portaveu de Pineda En Comú, Marcos Ortega, ha dit que expressen la seva «indignació davant una sentència injusta» però s'abstenen perquè la moció també inclou altres punts que no comparteixen, com els referents «al full de ruta». Ha dit que «condemnen la judicialització del conflicte que només es pot resoldre amb diàleg». Ha afirmat que des dels Comuns promouran «iniciatives polítiques institucionals per facilitar la sortida de la presó de les persones condemnades» i promouran «la recerca de solucions efectives». Ha aclarit que a la moció hi ha molts punts que estan d'acord, com el rebuig a la sentència i a la presó, però no poden votar a favor perquè també fan referència «al full de ruta que nosaltres no compartim», segons ha dit Marcos Ortega de Pineda en Comú.

 

Noemí Llorens (En Marxa-JxCat)

La regidora portaveu d'En Marxa-JxCat Noemí Llorens, ha parlat dels «moments greus» que s'estan vivint. Ha dit que «aquesta situació d'injustícia i repressió no és nova pels catalans, ve de 300 anys enrere» i ha plantejat si «d'ençà el 1714 hi ha algut alguna etapa no autoritària i contra Catalunya». També ha rebutjat «totalment i íntegrament la violència», «però també la violència de l'1 d'Octubre, i la violència que no es veu, la violència estructural i la cultural». En quan a la violència culturlal «els 300.000 catalanoparlants que hem perdut en 10 anys fruit de l'atac persistent i discriminatori a la nostra identitat». I pel que fa a la «violència estructural» ha dit que «són els 16 mil milions d'espoli fiscal, i això també és violència».

 

 

Mònica Palacin (ERC-JxP) ha tancat el debat. Ha dit que «si la situació no fos tan greu, seria per riure escoltar paraules com que l'Estat Espanyol és un Estat de dret, que hi ha separació de poders, que no es judicialitza la política i que nosaltres no volem diàleg» i ha recordat la situació de «companys i companyes, en algun cas amics i amigues, a la presó» i els ha anomenat un per un.

 

El ple ha comptat amb molt de públic assistent, que ha respectat en tot moment les intervencions de tots els partits. En acabar, alguns dels assistents han fet clams en favor de la independència i la llibertat dels presos i han cantat els Segadors. Després d'uns minuts, han abandonat la sala. A continuació s'ha celebrat el ple extraordinari de sorteig de les persones que hauran d'ocupar els càrrecs de les meses electorals el pròxim 10 de novembre, per les Eleccions Generals.

Resum de la moció

La moció diu que «aquest ha estat un judici polític que mai s’hagués hagut de produir». Assegura que s'han jutjat les idees i reclama la llibertat dels presos perquè -segons diu el text- no han comès cap delicte. El text diu que s'ha viscut «amb tristor i profunda indignació la sentència, que suposa una vulneració dels drets polítics individuals» i torna a demanar el dret a decidir el futur de Catalunya lliurement. La moció que «es torna a constatar que les forces polítiques de l’Estat són incapaces de fer ús del diàleg com a instrument de resolució del conflicte» i afegeix que «aquesta sentència no els aturarà». També diu que l'Estat incompleix la Carta de les Nacions Unides i el Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics

que recullen el dret a l’autodeterminació i assegura que «això és molt greu». També diu que es viu «una situació excepcional agreujada per la confirmació de la sentència que afecta tothom, afecta la quotidianitat dels pobles i ciutats del nostre país».

 

Els acords de la moció demanen manifestar el rebuig a la sentència condemnatòria emesa pel Tribunal Suprem, reclama la llibertat immediata dels presos i dels exiliats i el reconeixement de l’absència de cap delicte vinculat a la celebració del referèndum de l’1 d’octubre i a qualsevol altra acció política celebrada durant els dies previs i posteriors a aquesta data. També mostra el compromís amb el dret a l’autodeterminació recollit en tractats internacionals com la Carta de les Nacions Unides i el Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics, signats també per l’Estat espanyol. Es reafirma en el caràcter pacífic i no violent del moviment independentista català i condemna els intents de criminalització del moviment independentista.


La moció demanava l'adhesió de l’Ajuntament de Pineda de Mar a totes les mobilitzacions de rebuig a la sentència del Tribunal Suprem, expressar la voluntat de seguir treballant per garantir els drets i les llibertats de tota la ciutadania de Pineda i la defensa del diàleg i dels principis democràtics i la pluralitat política, així com el respecte a la separació de poders, imprescindible en qualsevol estat de dret. Finalment demana fer arribar l'acord a la Presidència del Parlament de Catalunya, a la Presidència de la Generalitat de Catalunya, a la Presidència del Congrés de Diputats, a la Presidència del Govern de l’Estat, a la Presidència del Parlament Europeu, a l’Associació Catalana de Municipis i a l’Associació de Municipis per la Independència.