L'Ajuntament de Pineda ha celebrat aquest matí el Ple del Cartipàs

quest matí s'ha celebrat el ple del Cartipàs de l'Ajuntament de Pineda. El ple, de forma excepcional, ha estat a les 8 del matí i ha acabat a les 9. Per primer cop en aquest mandat s'han assegut al plenari els 12 regidors i regidores del govern del PSC, encapçalats per Xavier Amor, els 7 regidors i regidores d'ERC-JxP, encapçalats per Mònica Palacín, el regidor de Pineda en Comú, Marcos Ortega, i la regidora de En Marxa-JxCat, Noemí Llorens.

 

Durant el ple s'ha donat compte de la constitució dels grups municipals i la Junta de Govern Local. L'alcalde també ha fet les delegacions de l'Alcaldia a la Junta de Govern Local i els nomenaments dels tinents/es d'alcalde. El ple també ha donat compte del decret per confeccionar el cartipàs municipal i l'organització institucional municipal executiva, la denominació oficial, dedicacions al càrrec i règim jurídic d'exercici de les delegacions.

 

En aquest punt, la regidora Sílvia Biosca ha explicat que hi haurà cinc regidors i regidores amb dedicació exclusiva, tot i que el nombre màxim en el cas de Pineda pot ser fins a 10 segons la legislació. S'ha donat compte de les denominacions oficials de les regidories amb denominació:

Sílvia Biosca Estopà. Primera Tinenta d’Alcalde i Regidora de Comunicació i Planificació estratègica.

Sandra Pérez Maldonado. Segona Tinenta d’Alcalde i Regidora d’ Educació i Cultura.

Jordi Masnou Ridaura. Tercer Tinent d’Alcalde i Regidor de Seguretat i Mobilitat, Empresa, Planejament i Grans Projectes.

Santiago Macip Esteller Quart Tinent d’Alcalde i Regidor d’Urbanisme, Salut, Medi Ambient i Benestar Animal.

Ester Puertas Iglesias. Regidora de Recursos Humans, Ocupació i Pineda Digital.

Sandra Villarte Pazos. Regidora de Barris, Serveis Municipals, Parcs i Jardins.

Sonia Moraleda Campayo. Regidora de Comerç, Turisme i Mercats.

Marta Martín Agea. Regidora de Drets socials i Accés a l’habitatge.

Jorge Torres Almirón. Regidor d’Esports, Joventut i Platges.

Francisco Javier Aguirre. Rodriguez-Portugués.

Regidor d’Hisenda, Contractació i Compres.

Verònica Rebollo Guillén. Regidora de Participació Ciutadana, Diversitat, Polítiques de Gènere i Gent Gran.

Tenen dedicació exclusiva a l'Ajuntament de Pineda l'alcalde, Xavier Amor, i les regidores Sílvia Biosca, Ester Puertas, Sandra Villarte i Sonia Moraleda.


 

Els plens municipals es celebraran els dilluns a les 5 de la tarda

El ple de l'Ajuntament de Pineda d'aquest matí ha aprovat el que serà una novetat en aquest mandat. Els plens municipals seran a les 5 de la tarda i en dilluns, concretament l'últim dilluns no festiu de cada mes. PSC a favor, ERC-JxP en contra i s'han abstigut Pineda en Comú i en Marxa- JuntsxCat. El govern del PSC, amb la intervenció de la regidora Sílvia Biosca, ha justificat el canvi d'horari per motius de conciliació de la vida laboral i familiar, ja que els plens començaven a 2/4 de 8 del vespre i acabaven la majoria de vegades entre les 10 i les 11 de la nit.

 

Aquest punt ha generat debat en el ple. La portaveu d'ERC-JxP, Mònica Palacín, ha acusat el govern de voler perjudicar el seu grup municipal, «ja que aquest canvi afecta els seus horaris laborals de la majoria de regidors i regidores d'ERC». Ha dit que els regidors de l'oposició no es poden dedicar en exclusiva a la política, «cosa que poden fer els del govern» i ha afegit que hi ha hagut «poca disponibilitat per part del govern de fer aquests canvi, i un horari complicat per la ciutadania»

El regidor portaveu de Pineda En Comú, Marcos Ortega, s'ha abstingut en aquest punt. Ha valorat alguns aspectes positius, com el fet de treballar millor per la tarda que per la nit, així com la conciliació de la vida laboral i familiar, un aspecte que defensen des dels Comuns. Tot i així ha dit que entén que aquest horari pot no anar bé a altres regidors. També ha expressat els seus dubtes de si a les 5 de la tarda assistirà més gent al ple.

La regidora portaveu d'En Marxa-JxCat, Noemí Llorens, s'ha abstingut. Ha manifestat que la qüestió de la conciliació és relativa i que també cal ser flexible.

En resposta als grups de l'oposició, la regoidora Sílvia Biosca ha manifestat que només 5 dels 12 regidors del govern tenen dedicació exclusiva i que suposa un esforç per tothom. També ha dit que els drets laborals recullen poder disposar d'hores per funció de càrrecs públics. Ha fet referència a la proposta de reforma horària que fa el mateix govern de la Generalitat, i que la mateixa Generalitat ja no fa actes a partir de les 6 de la tarda

 

Drets econòmics dels membres i partits de la corporació

En el ple també s'han aprovat els drets econòmics dels membres de la corporació, de govern i oposició, i també les assignacions econòmiques als grups municipals. Han votat a favor el govern del PSC i també els partits de l'oposició Pineda en Comú i En Marxa-JxCat. ERC-JxP s'han abstingut.

Els drets econòmics mensuals dels regidors i regidores del govern municipal oscil.len entre els 2.680 € mensuals nets de l'alcalde i els 1.170€ mensuals nets dels regidors del govern amb menys hores de dedicació. La regidora Sílvia Bisoca ha explicat que aquests sous «són un 10% per sota de la mitjana catalana, i amb només cinc dedicacions exclusives».

La resta de regidors i regidores del plenari, a l'oposició, rebran 275€ per assistència als plens  i 250€ per cada sessió de Junta de Govern Local els que en són membres. Per la comissió informativa directorial i comissió de comptes, rebran 180€, i per Junta de Portaveus, 250€ per sessió. Els regidors del govern no cobren per assistències, ja que està inclós en la seva retribució. Els regidors/es portaveus de l'oposició cobraran, a més de les assistències, 695€ al mes, amb un increment d'un 16% respecte l'anterior mandat. La dotació mensual pels partits polítics, per tots els membres de l'oposició, és de 80 euros per regidor i 400 euros per cada grup.

 

ERC-JxP s'ha abstingut

La regidora portaveu d'ERC-JxP, Mònica Palacín, ha manifestat que no tenen «res a dir dels sous ni cap comentari en contra, ja que cal dignificar la feina política, ja siguin dedicacions exclusives o no». I pel que fa als sous de l'oposició, ha dit que els sous haurien d'estar també en la mitjana catalana i estan per sota. També ha demanat més increment pels grups municipals.

Pineda En comú ha votat a favor

El regidor portaveu de Pineda en Comú, Marcos Ortega, ha explicat que van fer la proposta de retribuir millor els partits, ja que els grups minoritaris surten perjudicats si no es fa així i es compta només per nombre de regidor. Una proposta que el govern va recollir.

En Marxa-JxCat ha votat a favor

La portaveu d'En Marxa JxCat, Noemí Llorens, ha dit en el ple que hauria de ser revisable la retribució dels regidors de l'oposició, i ha valorat positivament que la millora de la retribució dels grups municipals.
 

En el ple d'aquest matí també s'han designat els representants als Consells Escolars i, en organismes externs amb representants legals.

Informació elaborada en col·laboració amb Ràdio Pineda