L'Ajuntament de Pineda de Mar presenta el mapa DEA del municipi

L’Ajuntament ha adquirit quatre nous aparells DEA (Desfibril·lador Extern Automàtic) que s’instal·laran als casals d’avis, al camp de futbol de Can Feliu de Manola i a les instal·lacions poliesportives de Pinemar.

Amb aquesta nova incorporació Pineda de Mar ja disposa de 27 aparells desfibril·ladors. D’aquests tres es troben instal·lats a la via pública (A les portes de l’Ajuntament, l’Auditori i el Centre Cívic de Poblenou). Els Pavellons de Can Xaubet i Nino Buscató també en disposaven d’un.

A més a més, tres son de la Policia Local, un es troba integrat en l’Edifici Innova i un altre a l’escola Horitzó. A nivell sanitari, el Cap de Pineda i el consultori de Poblenou en disposen de quatre i dos respectivament, i també tenen DEA les dues ambulàncies del 112 de suport vital bàsic amb seu a Pineda, així com dos més que té la Creu Roja de l’Alt Maresme. A més, en la temporada de bany, els dos punts de socorrisme tenen un DEA cadascun.

Feu clic sobre la imatge per obrir-la a tamany complet.


El funcionament dels DEA i xerrades informatives

Els DEA són d’us senzill, i el mateix aparell dóna les instruccions de com ha d’actuar la persona que l’utilitzi davant d’un cas de possible mort sobtada cardíaca. L’evidència científica ha establert que les possibilitats de sobreviure a una aturada cardíaca (definida com una situació en què hi ha una persona inconscient i que no respira amb normalitat) depenen del seu reconeixement precoç, d’una activació i resposta precoç dels sistemes d’emergències, d’un inici precoç de les maniobres de Reanimació Cardiopulmonar (RCP) i d’una desfibril·lació precoç. Totes aquestes accions formen part de les tres primeres anelles de l’anomenada «Cadena de Supervivència»

La majoria de les morts sobtades cardíaques succeeixen fora de l’àmbit sanitari. Per això, l’Ajuntament de Pineda de Mar preveu fer xerrades informatives obertes a tota la població per donar a conèixer els aparells DEA i com hem de reaccionar davant d’una possible mort sobrada cardíaca.