Calella, Pineda i Malgrat s’uneixen en 4 projectes innovadors per optar als fons europeus «Next Generation»

La iniciativa intermunicipal també compta amb la participació de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva.

Els ajuntaments de Calella, Pineda i Malgrat, juntament amb la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, s’han unit per treballar en quatre projectes relacionats amb la rehabilitació energètica, la sostenibilitat, la transició digital i la gestió intel·ligent de la recollida de residus amb l’objectiu de poder accedir al finançament europeu a través dels fons Next Generation 2021/2027. La Unió Europea ha creat aquests fons amb l’objectiu de reparar els danys econòmics i socials provocats per la Covid-19. Planteja els Next Generation com una oportunitat per a la transformació estructural de les societats sense perdre cohesió econòmica, ni social. Per això, els projectes finançables són aquells que ajudin a la dinamització de l’economia i a la recuperació i transformació del teixit productiu.

El passat 17 de maig, l’alcaldessa de Calella, Montserrat Candini; l’alcalde de Pineda, Xavier Amor; i el de Malgrat de Mar, Joan Mercader; es van reunir per analitzar la viabilitat d’iniciar una col·laboració conjunta per accedir als fons europeus. A la reunió també s’hi van incorporar el segon tinent d’alcalde, Josep Torres, el 5è tinent d’alcalde, Albert Torrent, i l’assessora en Urbanisme i Política d’Habitatge, Lucia Sánchez; per part de l’Ajuntament de Pineda de Mar, el tinent d’alcalde, Santiago Macip; i per part de l’Ajuntament de Malgrat de Mar el 1r tinent d’alcalde, Jofre Serret, i el director general, Víctor Martínez. També hi van participar membres de l’Hospital de Calella: el director de gestió i finances, Santiago Cardona, l’assessora Next Generation, Caterina Vidal, i la tècnica de l’empresa Veolia, Montse Bresolí. Candini va compartir amb la resta de reunits el projecte que està impulsant Calella denominat “Calella Emissions Zero”. Es tractava d’exposar el treball fet per analitzar si total o parcialment encaixava amb les iniciatives de Pineda, Malgrat i de la Corporació per unir esforços i crear uns projectes amb més musculatura.

Es va crear un Comitè Tècnic Next Generation de les quatre institucions que

està format per:

  • Lucia Sánchez. Assessora d’Urbanisme i Política d’Habitatge. Ajuntament de Calella.

  • Jaume Cases. Comissionat del Gabinet d’Alcaldia. Ajuntament de Pineda.

  • Víctor Martínez. Director General. Ajuntament de Malgrat de Mar.

  • Santiago Cardona. Director de Gestió i Finances

  • Dr. Pau Galindo. Cap del Servei de Diagnòstic per la Imatge. Corporació de Salut del Mares I la Selva.

L’equip tècnic ha definit quatre projectes que tenen potencial per aconseguir l’èxit a través del treball conjunt i que podran optar al finançament ‘NextGeneration EU 2021-2027’:

  • La rehabilitació energètica i sostenible amb projectes com la creació de dipòsits d’estacionament de vehicles digitalitzats; la rehabilitació energètica d’edificis; la creació de comunitats locals d’energia o la creació d’una àrea logística de mercaderies.

  • La transició digital amb projectes com la digitalització de l’administració, del sector sanitari, d’empreses privades i del sector turístic.

  • La mobilitat sostenible amb la millora de la qualitat ambiental urbana, la instal·lació de punts de càrrega i la incorporació de vehicles elèctrics, la regeneració urbana amb la millora de sectors o la implantació d’una xarxa de carrils bici interurbana que uneixi els tres municipis.

  • La creació d’un sistema intel·ligent de gestió de recollida selectiva de residus amb l’objectiu d’implementar un nou model més eficient i sostenible.