Ajuntaments de l’Alt Maresme i de la Selva, forçats a equilibrar les finances locals

Pineda de Mar lidera una trobada d’alcaldes i alcaldesses de 10 municipis per analitzar la situació econòmica i de finançament municipal. L’increment de la inflació i l’actual pujada de preus, així com la congelació d’impostos des del 2016, per no agreujar la crisi i els efectes de la pandèmia del COVID, obliga equilibrar els comptes municipals per el proper any 2024

L’alcalde de Pineda de Mar, Xavier Amor, ha liderat una trobada d’alcaldes i alcaldesses de deu municipis de l’Alt Maresme i de la Selva, amb la finalitat de compartir la preocupació de les administracions locals en relació a les finances municipals i l’actual desequilibri econòmic que pateixen els ajuntaments com a conseqüència de la inflació i la pujada de preus dels darrers dos anys.

Amb la greu crisi econòmica de 2008, els efectes de la qual es van arrossegar fins a finals de 2017, i després la crisi sobrevinguda per la COVID el 2019, molts ajuntaments van mantenir una congelació d’impostos, com en el cas de Pineda des del 2016, per no gravar més a la ciutadania i minimitzar a les famílies l’impacte negatiu de la crisi.  

L’increment de la inflació i la pujada de preus de subministraments com són l’electricitat i el gas, aquest passat any 2022, ha provocat un desequilibri important en els pressupostos dels ajuntaments, que els obliga, de cara l’any 2024, buscar l’equilibri pressupostari, fent una pujada «assumible» dels impostos locals, que en el cas de Pineda de Mar encara està per determinar quin serà aquest increment.

La trobada va reunir els alcaldes i alcaldesses de Lloret de Mar, Tordera, Malgrat de Mar, Palafolls, Santa Susanna, Pineda de Mar, Calella, Sant Pol, Canet de Mar i Arenys de Mar, que van estar d’acord, des de cada municipi, reivindicar una millora del finançament local, llargament demanat des dels ajuntaments des de fa més de 30 anys.

La reunió també va servir per posar punts en comú sobre els serveis municipals, la seguretat ciutadana i la mobilitat. En relació a la seguretat ciutadana hi va haver la unanimitat de sol·licitar més efectius de Mossos d’Esquadra a l’Alt Maresme i la Selva, que a l’hivern hi ha una població estable de prop de 200.000 habitats però que des de Setmana Santa i fins al mes d’octubre, es duplica passant dels 500.000 habitants.

Aquesta primera trobada d’alcaldes i alcaldesses de l’Alt Maresme i La Selva té la voluntat de seguir mantenint reunions periòdiques  per debatre i buscar solucions als problemes comuns dels municipis.