S’inaugura a Pineda de Mar “Avelino Pi. Fotografia de l’esport”

La mostra recorre els grans moments de l’esport de les quatre últimes dècades a través de 66 imatges

«L’esport és com la vida», diu Avelino Pi. I sap de què parla: fa gairebé quaranta anys que fotografia esdeveniments esportius de tota mena, en totes les disciplines. Ha viscut centenars de victòries i derrotes; ha gaudit de la pau olímpica i ha vist com es trencava; ha conegut les grans figures i s’ha barrejat amb les persones anònimes que observen la glòria des de la barrera. Aquest divendres al migdia s’ha inaugurat l’exposició “Avelino Pi. Fotografia de l’esport” amb la presència del mateix Avelino Pi, el primer i segon tintents d’alcalde, Santiago Macip i Pere Clarabuch, la regidora de Medi Ambient, Mònica Palacín, i Ramon Soler, director de l’oficina principal de Pineda de Mar. La mostra es podrà visitar a la Sala Municipal d’Exposicions fins al proper 22 d’agost.
 
Avelino Pi és un dels pioners de la fotografia esportiva a l’Estat Espanyol. La seva carrera va començar pròpiament als Jocs Olímpics de Munic de l’any 1972. Des d’aleshores ha estat testimoni d’unes altres cinc trobades olímpiques, d’estiu i d’hivern: Sarajevo, Los Angeles, Barcelona, Sydney i Atenes. Aquesta trajectòria li ha permès plasmar els canvis en el món de l’esport i també els personatges principals que han donat entitat i continuïtat al moviment olímpic al llarg dels darrers trenta-cinc anys. Fins i tot va arribar a ser fotògraf oficial del Comitè Olímpic Internacional durant els anys vuitanta. Ara bé, la seva experiència no se circumscriu als Jocs Olímpics: de fet, hi ha pocs esports que hagin quedat fora de la mirada d’Avelino Pi. La seva obra és extensa i variada, i comprèn des del tennis, la vela, el futbol i el golf fins al motociclisme i l’automobilisme.
 
Càmeres de formats inusuals
Els professionals i els aficionats a la fotografia se sorprendran davant del mètode de treball de Pi i les eines que ha fet servir, sempre ha buscat la qualitat per damunt de tot. La nitidesa i l’essència de la competició, el moment elemental de la superació i l’esforç. Aquest propòsit l’ha impulsat a utilitzar càmeres de formats inusuals amb l’afany d’obtenir resultats òptims, innovadors i espectaculars. Per això grans marques de prestigi, mitjans de comunicació i també patrocinadors i institucions han volgut participar de les seves obres. Així doncs, ha treballat per a La Vanguardia, Lacoste, Adidas i Kodak. També ha col·laborat amb les federacions catalana i espanyola de tennis, la Federació de Golf, el Consorci per a l’Organització del Desè Campionat Mundial de Natació Barcelona 2003 i la candidatura olímpica de Madrid 2012.
 
L’exposició retrospectiva “Avelino Pi. Fotografia de l’esport” és també un recorregut enèrgic pels grans moments de l’esport de les quatre últimes dècades. S’hi poden resseguir les grans figures internacionals que han marcat època, com si es tractés d’un “saló de la fama”d’instants decisius. Igualment, és una ocasió immillorable per fer repàs dels esportistes espanyols que han fet créixer l’esport estatal i l’han situat al món. Durant aquests anys la competició ha canviat, i també la relació dels esportistes amb el públic i els aficionats. L’esport ha esdevingut un fenomen de masses i, en aquest període de modernització, l’objectiu d’Avelino Pi ha estat atent per deixar constància de les transformacions. D’altra banda, mai no ha descuidat les emocions, la naturalesa íntima de l’esport, les espurnes d’èxit i la reacció de la derrota, més enllà de les cares conegudes i l’evolució de les estètiques. Precisament per això, les imatges d’Avelino Pi aconsegueixen superar totes les fronteres d’espai i de temps per convertir-se en un reflex de la condició humana. La nitidesa de la seva mirada transcendeix la importància d’una final olímpica, del partit clau o d’aquell “punt de partida”inoblidable, i esdevé una autèntica celebració de l’esport.
 
“Avelino Pi. Fotografia de l’esport”
Del 17 de juliol al 22 d’agost de 2010
Sala Municipal d’Exposicions
Plaça de Catalunya, 1
Pineda de Mar
 
Horari:
De dimarts a divendres, de 18 a 21 h
Dissabtes i festius, de 12 a 14 h i de 18 a 21 h
Dilluns laborables, tancat
 
Visites guiades:
Del 20 al 23 i del 27 al 30 de juliol, de 10 a 14 h