Es posa en marxa el projecte "Pineda sense fils"

L’alcalde de Pineda de Mar, Xavier Amor, ha presentat aquest dimecres al vespre el projecte "Pineda

L’alcalde de Pineda de Mar, Xavier Amor, ha presentat aquest dimecres al vespre el projecte "Pineda sense fils". Es tracta d’una iniciativa de l’entitat Afinat, amb el suport del consistori pinedenc, que vol dotar el municipi d’una sèrie de punts perquè els usuaris puguin connectar-se lliurement a la xarxa. De fet, aquesta iniciativa va començar a fer els primers passos l’any 2000 quan un grup d’amics interessats en les noves tecnologies van posar en marxa "Pineda wireless".

Ara, després de 10 anys, aquest projecte ha pres forma i ha dotat Pineda de 12 punts de connexió enllaçats entre ells que permeten als usuaris que disposin de dispositius que suportin protocol Wi-Fi connectar-se a la xarxa. A la presentació també hi han assistit membres del departament de Noves Tecnologies de l’Ajuntament i representants de l’entitat Afinat.

Aquesta xarxa que s’ha creat a Pineda de Mar segueix el comú de xarxes lliures i obertes establert per la fundació Guifi.net i que actualment disposa de més de 9.000 punts operatius a tot Catalunya. Segons van explicar durant la presentació, es tracta d’una xarxa ciutadana en la qual s’espera que els usuaris col·laborin entre ells, cedeixin els seus recursos tecnològics i treballin plegats amb uns objectius comuns: l’accés a les noves tecnologies i a la informació. En aquest mateix sentit, l’Ajuntament va signar un conveni amb Guifi.net durant les jornades SAX que van tenir lloc durant el mes d’abril al Centre Innova. L’entitat Afinat té previst celebrar el proper divendres a la tarda al Centre Innova una jornada "Guifi.net, una oportunitat de negoci" destinada a empresaris de la zona per explicar-los com crear serveis.

Xavier Amor va afirmar que la xarxa que s’ha creat no és de l’Ajuntament, sinó que és "una xarxa per al poble i del poble" amb la qual es pretén lluitar contra la fractura digital, facilitar l’accés a les noves tecnologies a famílies monoparentals, estudiants, famílies amb pocs recursos econòmics, aturats... Amb "Pineda sense fils" també es vol implicar a la xarxa els joves del municipi i les empreses del sector, així com municipis propers perquè puguin ampliar-la.

Entre les zones de cobertura actual hi ha el passeig de Mar, amb quatre punts de connexió entre la platja dels pins i la de Poblenou; Pineda centre; les Creus; Poblenou, can Morer i Pinemar. En els propers mesos els representants d’Afinat van explicar que aquesta xarxa seguirà creixent a demanda i col·laboració dels ciutadans amb nous punts de connexió.

Els interessats poden consultar el mapa de cobertura i l’estat de la xarxa al web www.pinedasensefils.cat. A més, aquest cap de setmana tindran un estand a la Fira d’Entitats on donaran tota mena d’informació als visitants i els explicaran com connectar-se.

Qui és Pineda sense fils?
Afinat és una entitat de Pineda de Mar que ha executat el projecte "Pineda sense fils". És una associació oberta a tothom, formada per un grup de gent amb interessos comuns amb la informàtica, programari lliure, xarxes..., i amb el projecte de fer una xarxa sense fils al terme de Pineda de Mar. El projecte es basa en la creació d'una xarxa lliure, oberta i neutra, actualment basada en tecnologia sense fils o Wi-Fi (802.11), però oberta a qualsevol altra que ens permeti tirar-ho endavant, amb l'objectiu de fer-la accessible a tot el municipi.