Benach destaca la vigència del discurs de Serra i Moret en el 125è aniversari del seu naixement

Manuel Serra i Moret va néixer a Vic l'any 1884 i va morir a Perpinyà el 1963, tot i que bona part d

Dels seus dos períodes com a alcalde, l'historiador Albert Balcells en destaca la seva gran aportació. "Si Pineda de Mar és una de les poblacions més maques del Maresme, en bona part es deu a la visió urbanística de Serra i Moret", ha comentat. En aquest sentit, l'actual alcalde, Xavier Amor, assegura que va ser una persona molt "innovadora" i que ja en la seva època va fer un dibuix "modern" del municipi.

D'aquesta visió "avançada" també n'ha parlat el vicepresident del Senat i president del PSC, Isidre Molas, que ha qualificat Serra i Moret com un personatge "insòlit i creatiu" i un polític "diferent i atrevit". Per Isidre Molas, "té molt mèrit" el fet de recordar algú tants anys després, tot i ser un personatge que "no va canviar el món". De la seva ideologia n'ha destacat la seva visió social de la política i no tant estatista.

Serra i Moret també va compaginar durant uns anys el càrrec d'alcalde amb el de conseller d'Economia i Treball de la Generalitat i, posteriorment, sotssecretari de la conselleria d'Obres Públiques i vicepresident segon del Parlament de Catalunya. L'any 1939 es va exiliar a França, on anys més tard, el 1950, va ser nomenat president del Parlament a l'exili.

L'actual president del Parlament, Ernest Benach, ha destacat la vigència del discurs polític i ideològic de Serra i Moret. Segons Benach el que va dir Serra i Moret fa cent anys en relació als drets dels joves, de les dones, al concepte de pàtria, a la visió nacional i a la relació entre Catalunya i Espanya és igualment vàlid avui.

Benach va explicar que, actualment, "més enllà de l'Estatut, les transferències, la Renfe, el finançament o l'aeroport, hi ha una cosa que és la pàtria, que és la nació". En aquest sentit, el president del Parlament creu que cal reforçar la unitat del poble que promovia Serra i Moret per actuar en relació als problemes actuals de Catalunya.

La taula rodona d'aquest dijous sobre Serra i Moret ha posat punt i final a un seguit d'actes d'homenatge, com l'exposició Manuel Serra i Moret, acció municipal, la publicació del llibre Lletres de l'exili. Epistolari Manuel Serra i Moret & Pere Foix, que ha omplert l'agenda cultural de Pineda de Mar durant els últims dies.

Sobre aquest fet, el director de l'ACN, Saül Gordillo, ha destacat que Pineda de Mar és una de les poblacions més generoses amb els seus personatges històrics. Gordillo ha destacat, a més del cas de Serra i Moret, el del filòleg Joan Coromines i els escriptors Sara Llorens i Vicenç Riera Llorca. A excepció de Llorens, cap d'ells va néixer a Pineda de Mar, però hi van deixar la seva petjada.