L’Ajuntament de Pineda de Mar presenta el projecte de l’ordenança de Civisme

El termini d’informació pública del projecte finalitza el 13 de gener de 2012

Demà, dimecres, 14 de desembre, a les 8 del vespre, a la Sala de Plens de l’Ajuntament de Pineda de Mar, l’Alcalde, Xavier Amor, Santiago Macip, Coordinador de l’Àrea de Qualitat de Vida i Sònia Moraleda, Regidora de Cultura i Ciutadania, presentaran l’ordenança de Civisme als pinedencs.

A nivell local, les necessitats i demandes dels ciutadans en matèria de seguretat pública han experimentat durant els darrers anys una important evolució, derivada de la pròpia evolució socioeconòmica dels municipis. Avui, els ciutadans demanen al govern i a la Policia Local una protecció global de la seva qualitat de vida, entesa com aquell conjunt de circumstàncies personals i de l’entorn que determinen el benestar de les persones.

Conscients de que l’origen de l’incivisme es troba generalment en mancances socioeducatives de les persones, l’Ajuntament de Pineda de Mar va aprovar l’any passat un Pla de Civisme i un Pla Educatiu de Ciutat, on les línies d’actuació prioritària estan relacionades amb la prevenció, la formació i la reeducació. Com a complement d’aquest treball, però, també és necessària la definició formal d’un reglament normatiu i sancionador que permeti concretar i corregir de manera específica aquells comportaments que pertorben la convivència ciutadana.

Per això, està previst que a principis d’any entri en vigor l’Ordenança municipal de convivència i civisme de Pineda de Mar, que ara es troba en la seva fase final de tramitació. L’Ordenança de Civisme neix com a resposta a una necessitat, demanda i voluntat de la ciutadania, que vol dotar-se de millors instruments per garantir el dret a conviure dins els principis del respecte, la tolerància, la seguretat, la tranquil•litat, la salubritat i la sostenibilitat.

L’Ordenança de Civisme regula els aspectes bàsics de la convivència cívica en espais públics, en espais privats d’ús comunitari i en tot allò que pugui afectar al lliure gaudi dels espais, activitats o drets propis de les persones.  El nucli fonamental de l'Ordenança és el respecte pels béns i valors comuns. Destaca especialment la regulació en l’ús d’espais, béns i equipaments públics; carrers, parcs i places; platja i espais forestals; i la tinença d’animals a l’espai públic.