Pineda de Mar, municipi participant en el projecte pilot del segell europeu de la innovació i la bona governança local (ELOGE), impulsat pel Consell d’Europa

La tercera trobada tindrà lloc a l’Ajuntament de Málaga el proper 2 de desembre

En el projecte pilot ELOGE, hi participen també Girona, Getafe, Málaga, Donostia-San Sebastián, Badalona,  Rubi, Vitoria-Gasteiz y Siero (Estat espanyol) i Strasbourg i Bordeaux (França) i Nûrtingen  (Alemanya).

El Segell Europeu de la Innovació i la Bona Governança a nivell local, anomenat també ELOGE(Segell Europeu d'Excel•lència de l'Administració Local) és un dels pilars de l'Estratègia per a la innovació i la bona governança a nivell local del Consell d'Europa. Aquesta Estratègia va ser aprovada pel Comitè de Ministres del Consell d'Europa el març de 2008, per tal de "mobilitzar i estimular l'acció dels actors locals i nacionals, perquè tots els ciutadans europeus puguin beneficiar-se d'una bona governança democràtica a nivell local, a través de la millora dels serveis públics locals, del compromís de la població i de la implicació dels representants polítics a l'altura de les seves expectatives ".

El Segell Europeu pretén recompensar a les administracions territorials europees per la qualitat de les seves pràctiques, que es determina d'acord a dotze principis de bona governança a nivell local entre els quals hi ha la participació ciutadana, un comportament ètic, la transparència, l'obertura, l'eficàcia, l'eficiència i els drets humans. Aquests últims s'inspiren en la Carta Europea d'Autonomia Local, un conveni del Consell d'Europa que data de 1985. El Segell Europeu es posa a prova en una quarantena d’administracions territorials europees en vuit països diferents.  Els primers Segells Europeus es van concedir a administracions territorials búlgares el maig de 2011, i altres s’haurien de concedir a administracions territorials noruegues a finals de 2011 / principis de 2012.

Aquest a 3 ª Trobada de Màlaga té per objecte assolir un acord sobre la versió final dels instruments del Segell Europeu que s'han d'utilitzar a Espanya, i examinar detingudament amb els representants del Ministeri de l'Interior espanyol i la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) el possible calendari per a la posada en pràctica del Segell Europeu a Espanya en 2012/2013, així com les mesures que s’hauran d'adoptar per tal d'assegurar la seva promoció, aconseguir la creació d'una plataforma nacional d'actors i identificar les fonts de finançament disponibles. En aquesta ocasió, es convidarà als representants de les autoritats territorials espanyoles que experimenten el Segell a comunicar les seves propostes finals de modificacions dels instruments del Segell i els seus suggeriments en matèria de finançament.

Finalment, els participants intercanviaran amb detall els seus respectius mecanismes de promoció de la participació ciutadana a nivell local, per tal d'elaborar plans de millora ben definits

A l'octubre de 2010 i el març de 2011 ja es van organitzar, a Girona i Donostia-Sant Sebastià, respectivament, dos primeres Trobades de les administracions territorials espanyoles que experimenten el Segell Europeu, amb l'objectiu d'examinar l'oportunitat de difondre el Segell Europeu a Espanya i les modalitats de la posada en pràctica, en particular en matèria d'adaptació dels instruments al context local espanyol i de finançament. Els intercanvis també van fer referència als mecanismes respectius de promoció de la participació ciutadana de les administracions territorials que experimenten el Segell, i als mitjans per millorar aquests mecanismes a través de l'intercanvi de bones pràctiques.

http://www.20minutos.es/noticia/1239934/