L’Ajuntament de Pineda prepara diverses activitats d’informació i prevenció amb motiu de la celebració del Dia Mundial de la lluita contra la SIDA

Joventut i Salut s’uneixen per sensibilitzar i donar a conèixer la realitat de la malaltia

El dia 1 de desembre de cada any es commemora el Dia Mundial de la lluita contra la Sida i es dedica, fonamentalment, a donar a conèixer els avenços contra la pandèmia causada per l’extensió de la infecció del VIH.

Durant la setmana del 28 de novembre al 2 de desembre a Pineda es duran a terme diverses activitats coordinades per les Regidories de Joventut i de Salut, amb els objectius següents:

1.- Donar a conèixer les dades de la realitat de la malaltia per evitar caure en la falsa creença que donat que no se’n parla tant és perquè ha disminuït la repercussió.

2.- Sensibilitzar la població de la dimensió de la malaltia

3.- Descriure les conductes de risc

4.- Afavorir una presa de decisions responsable envers la salut sexual.

5.- Conèixer els recursos sociosanitaris d’informació i/o atenció en matèria de salut sexual i reproductiva.

Activitats:

ESPAI JOVE:

L’Espai Jove centrarà la seva programació en tot un seguit d’activitats relacionades amb aquesta i amb altres malalties de transmissió sexual. L’objectiu és informar i sensibilitzar als adolescents sobre aquestes qüestions, prevenint-los sobre els riscos i les problemàtiques que se’n deriven.

Així, tots els joves tant si són usuaris habituals de l’Espai Jove com si no, podran participar de les següents activitats que restaran obertes:

•    Exposició d’imatges. Exposició de cartells de les diferents campanyes que s’han portat a terme al llarg dels anys.
•    Informa’t. Punt informatiu que disposarà de material proper als joves.
•    Què sabem del VIH?. Cartellera amb missatges preventius i mites en relació al VIH i les vies de contagi on els joves poden enganxar adhesius en funció de si creuen que són certs o no.
•    Espai de llaços. Decoració de l’Espai Jove utilitzant com a símbol el llaç vermell.
•    “Pensaments sobre la SIDA”. Els joves podran transmetre pensaments i missatges relacionats amb la SIDA per tal de poder crear un llaç simbòlic composat de targetes amb missatges.
•    Amb risc / Sense risc. Activitat per proporcionar informació sobre les vies de transmissió del VIH.
•    Cares. Treballar les creences que tenim sobre les persones i com ens deixem portar per les aparences.

Paral•lelament,  també s’ofereixen les següents activitats que requeriran d’inscripció prèvia:

•    Gimcana sexual. Els joves caldrà que s’hi apuntin prèviament per equips i, hauran de realitzar diferents proves relacionades amb la prevenció de ITS i el VIH entorn a la sexualitat, alhora que també es treballarà l’aprenentatge d’habilitats de comunicació implicades en les relacions sexuals.
•    Taller gegants encantats. Activitat adreçada a la franja de 15 a 18 anys. Taller per aprendre a posar el preservatiu així com per donar a conèixer els diferents mètodes anticonceptius partint dels diferents mites i realitats. 
•    Dinàmiques de grup. A partir de diferents webs adreçades a joves i, centrades en temes de sexualitat, es crearan diferents dinàmiques de grup per a poder treballar-les amb els joves de la franja de 15 a 18 anys.  

Tots els joves que vulguin participar d’aquestes activitats han d’adreçar-se directament a l’Espai Jove, a la primera planta de la Masia de Can Jalpí (Passatge Tharrats, 1-3).

REGIDORIA DE SALUT:

Construir entre tots els veïns de Pineda un llaç gegant amb les reflexions, missatges, informació, sentiments, etc que ens provoca el coneixement de les dades i la dimensió de la malaltia.

Durant els dies previs al dia 1 de desembre, s’instal•larà una parada a la plaça de l’Ajuntament i un llaç fet amb tela blanca o paper d’embalar blanc. Cada persona que visiti o s’apropi a la parada podrà escriure en una tarja vermella una reflexió, missatge, o informació sobre el tema que enganxarem amb velcro al llaç blanc. Finalment, l’objectiu es poder tenir un llaç vermell que mostrarem a la façana de l’Ajuntament gràcies a la participació de tothom. Cada persona que empleni una tarja rebrà d’entre el material divulgatiu el “Decàleg per a una Sexualitat Sana” (http://www.diba.cat/documents/713460/713964/salutpublica-promociosalut-decaleg_sexualitat_sana-decaleg_sexualitat_sana-pdf.pdf) i una piruleta. A les 12h del Dia Mundial, l’alcalde Xavier Amor  penjarà el llaç i farà un parlament.

Cal significar que a data 31/12/2010 s’han declarat 16.732 casos de SIDA residents a Catalunya. D’aquests, 13.444 són homes (80.3%) i 3.288 (19.7%) són dones. Per fer-nos una idea, estaríem parlant d’una quantitat corresponent a mitja població de Pineda.

Durant el 2010 a Catalunya es van fer més de 300.000 proves de detecció de VIH, 5.000 més que l’any anterior, i s’han comptabilitzat 684 casos d’infecció per VIH i 184 casos de SIDA. Segons dades de l’Hospital Clínic de Barcelona, una de cada tres persones infectada pel virus als països occidentals, desconeix que està afectada per la malaltia. Aquest fet provoca més del 60% de les noves infeccions que es generen.

La principal via de transmissió del VIH han estat les pràctiques sexuals, concretament en un 77% dels casos.

Cal destacar que un 48% dels nous diagnòstics d’infecció s’han detectat tardanament .

La distribució de casos per edat i sexe se situa en el bloc d’edat entre 25 i 44 anys , essent del 75% en els homes i del 77% en les dones.