Protecció Civil demana a la ciutadania prendre precaucions enfront l'onada de Calor que afecta Catalunya

S’ha activat la fase d'alerta en dos plans especials per l'onada de calor.

En concret, són el Pla de Protecció Civil de Catalunya (PROCICAT) i el d'emergències per incendis forestals (INFOCAT), que prohibeix encendre focs en més de 220 municipis.

El Servei Meteorològic ha emès un avís sobre les altes temperatures, que poden superar les habituals per a aquesta època. Les comarques més afectades són les de Lleida i la resta de les de l'interior de Catalunya.

L'onada de calor ha elevat fins a 40 graus les temperatures màximes a la ciutat de Lleida i en diverses poblacions de les comarques del Segrià, Urgell, Pla d'Urgell, Noguera i Pallars Jussà, i per sobre dels 30 a la resta del Principat.

En l’àmbit sanitari, Salut Pública, un cop la DGPC ha activat el PROCICAT per Onada de Calor, ha activat el Pla d’actuació per prevenir els efectes de l’onada de calor sobre la Salut (POCS) i ha contactat amb CatSalut i Sanitat Respon (902111444) per tenir accés al cens de població vulnerable i donar els consells necessaris per afrontar les elevades temperatures.

A la web del Departament de Salut podeu trobar les següents recomanacions per fer front a les possibles afectacions de la calor en el cos humà i consells per mitigar els efectes:

Informació sobre el cop de calor
Informació sobre la hidratació en la gent gran

Es recomana, també, a totes aquelles persones que tinguin previst anar a banyar-se o fer activitats a la muntanya que siguin prudents i segueixin algunes recomanacions bàsiques, com ara assegurar-se de banyar-se en zones senyalitzades i evitar fer-ho en zones no preparades per al bany. En rius i en aigües interiors cal extremar les precaucions per les corrents i el comportament imprevisible de les aigües. En cas de fer activitats a l’aire lliure es recomana que s’eviti de fer-ho en hores de màxima calor i hidratar-se sovint.
 
Recomanacions:

A casa, controleu la temperatura
•    Tanqueu les persianes de les finestres on toca el sol i obriu les finestres durant la nit, per refrescar la casa.
•    Estigueu-vos a les habitacions més fresques i feu servir algun tipus de climatització per refrescar l’ambient (ventiladors, aire condicionat...). Si no teniu aire condicionat, mireu de passar com a mínim dues hores al dia en llocs climatitzats (centres comercials, cinemes...).
•    Preneu dutxes fresques amb freqüència.

 Al carrer, eviteu el sol directe
•    Porteu una gorra o un barret i poseu-vos roba lleugera, de colors clars i que no sigui ajustada.
•    Eviteu sortir al migdia, procureu caminar per l’ombra i descanseu en llocs frescos del carrer o en espais tancats climatitzats.
•    Eviteu al màxim els trajectes amb cotxe durant les hores de més sol i no hi deixeu els infants amb les finestres tancades.
•    Mulleu-vos una mica la cara i, fins i tot, la roba.
•    Eviteu les activitats físiques intenses a les hores de més calor.
•    Beveu molta aigua i sucs de fruita, encara que no tingueu set.
•    No prengueu begudes alcohòliques i eviteu els menjars molt calents i molt calòrics.

 Podeu fer seguiment dels avisos de la Direcció Genera de Protecció Civil al twitter @emergenciescat