Pineda de Mar aposta per la proximitat

L’equip de govern actual considera que el model policial ha de ser un model que sigui capaç de donar resposta a les necessitats ciutadanes

A la Policia Local ha de conviure amb la dualitat entre el compliment de la llei i la satisfacció del ciutadà, fet que no sempre s’assoleix, bàsicament perquè és realment complex fer encaixar algunes voluntats amb el que marca la legislació vigent.
El model policial anomenat “de proximitat” cerca un millor encaix entre la societat i la policia;  millor però no perfecte per allò del compliment de la norma que ens fa enfrontar en determinades ocasions.

La policia de proximitat és una forma diferent d’entendre el servei, una forma de veure la funció policial des d’una vessant diametralment diferent a aquella a la que tots estem acostumats, la qual cosa suposa un període d’adaptació sobretot de portes endins. Un període durant el qual tots els membres de la plantilla s’han de contextualitzar i perquè això sigui possible cal anar-hi treballant en el dia a dia –i en aquesta línia treballem- ja que el concepte de proximitat ens abasta a tots els policies locals, més enllà dels agents que tenim destinats a la unitat que dedica el 100% del seu temps a preocupar-se i ocupar-se de les problemàtiques ciutadanes, a la resolució de conflictes a peu de carrer i a la recerca de solucions per als diferents barris, places i carrers de Pineda de Mar.

El concepte “proximitat” és un concepte filosòfic, és una forma d’entendre les relacions entre la policia i el ciutadà i si bé cada situació demana un tipus de posicionament per part dels agents (és evident que no podem tractar igual una actuació fonamentada amb un delicte que un servei fonamentat en un requeriment d’un ciutadà o ciutadana, per la urgència, per la gravetat, pel tipus “de client”, per d’altres raons de tipus operatiu-legislatiu),  l’essència és la d’una policia més propera, més amable sempre que es pugui, i sobretot, educada.

Actualment a Pineda de Mar hi ha quatre agents policia de barri, comandats per un Caporal i sota la supervisió directa del Cap del Cos. Es preveu augmentar el servei en un agent, a partir del proper mes de setembre. Sempre són els mateixos agents, estan fixos en el seu sector, d’aquesta manera coneixen el lloc i la gent. La seva tasca principal és la de realitzar el patrullatge a peu i el contacte amb els ciutadans i les associacions i comerços, de forma d’anar interactuant amb ells, detectar anomalies, mancances i fer el retorn a les persones. Treballen sobre el principi de servei possible (allò que el propi agent amb els recursos propis o de la policia pot solventar).

Es pretén modificar el concepte de la policia. Fins ara l’important era el patrullatge en cotxe, ara ho és el patrullatge a peu, per tal d’apropar la policia al ciutadà. Les unitats relatives a trànsit, seguretat ciutadana... són unitats que treballen donant suport a la unitat de proximitat. I també es potencia el patrullatge en bicicleta. Les bicicletes són utilitzades per Agents de Proximitat que durant tot l’estiu s’ocupen de tasques de patrullatge per tot el municipi i, especialment,  per zones peatonals, turístiques, comercials, mercats i platja; per Agents d’Educació Viària i pel Cap i Comandaments de la Policia Local que fan servir les bicicletes quan s’han de desplaçar per fer gestions administratives.

Els agents s’identifiquen visualment amb el nom i no només amb el número com fins ara ha estat habitual i encara  ho és en la majoria de municipis. Porten targetes de visita personalitzades per tal que el ciutadà disposi de totes les dades de contacte necessàries per quan consideri adient utilitzar-les. L’horari és de matins i tardes per així poder cobrir el major nombre de necessitats del dia a dia del ciutadà.

Per tal de potenciar la proximitat, les patrulles fan punts estàtics de prevenció de seguretat, no com a fet coarcitiu, sinó per augmentar la seguretat de tots els ciutadans. A les tardes/ nits es cobreixen les places i als matins,  punts estratègics de la xarxa viària.

La Policia Local de Pineda de Mar va avançant a la velocitat de creuer que es pot permetre, però amb el rumb ben definit, les idees clares i la voluntat de ser capaços d’aprendre a conjugar les necessitats d’uns i altres amb un tarannà més cordial sota els colors de la bandera de la proximitat.