Les platges dels Pescadors i La Riera guardonades amb bandera blava

Destaca la qualitat de l’aigua i la sorra.

La platja de Pineda de Mar ha rebut un any més la bandera blava per la qualitat i els serveis que ofereix. Lluiran aquest distintiu els dos trams centrals, el dels Pescadors i La Riera. La cura que l’Ajuntament porta a terme a través de la Regidoria de Medi Ambient en el manteniment de la platja durant tot l’any s’intensifica de manera important durant la temporada de bany. Durant tot l’estiu es realitzen periòdicament analítiques de l’aigua de bany i de la sorra de platja amb bons resultats. Entre els serveis que s’ofereixen hi ha la neteja diària de la sorra, protecció amb el servei de salvament, cadires amfíbies per facilitar el bany a persones amb mobilitat reduïda, i recollida de brossa, entre d’altres.
 
Respecte al mobiliari o instal·lacions de què es disposa a la platja destaquen 65 dutxes per als banyistes. Alguna d’aquestes dutxes inclou, a més, rentapeus. També compta amb diversos aparcabicicletes amb la finalitat bàsica de potenciar la utilització d’aquest mitjà de transport en el municipi i principalment a la zona del passeig de Mar on hi ha un tram de carril bici. Per millorar la informació als usuaris, hi ha instal·lats 13 monòlits on, a més dels serveis que s’ofereixen, s’hi pot trobar el codi de conducta, el significat de les banderes i telèfons d’emergència.
 
També hi ha instal·lades diverses rampes d’accés a la platja per a persones amb minusvalideses, que coincideixen amb l’accés a dutxes. Destaca la instal·lació de dues passeres de formigó fixes, ubicades davant dels mòduls de socors, per tal que el personal del servei procedeixi a la realització de banys a persones amb mobilitat reduïda que ho sol·licitin amb les cadires amfíbies de què disposa l’Ajuntament.
 
86 platges catalanes amb bandera blava
Un total de 86 platges catalanes amb una extensió de 83,42 quilòmetres lluiran la bandera blava aquest estiu, una distinció concedida per un jurat internacional format entre altres per la Fundació d'Educació Ambiental (FEE) i les Agències de les Nacions Unides per al Medi Ambient i per al Turisme. En concret són 37 platges a la demarcació de Tarragona, 28 a la de Girona i 21 a la de Barcelona.
 
Enguany Catalunya aconsegueix una bandera blava més que el 2010 i se situa en tercera posició pel que fa al llistat de territoris amb més distincions, per darrere de Galícia i el País Valencià. 22 ports esportius catalans també han rebut la distinció de bandera blava, tres més que l'estiu passat.
 
Què és la Bandera Blava?
La Bandera Blava és una iniciativa creada a França el 1985 i desenvolupada a nivell internacional el 1987. Reconeix i estimula l’esforç per aconseguir que la platja compleixi determinats criteris de legalitat, accessibilitat, sanitat, neteja i seguretat. Tot gràcies al recolzament del Programa de Nacions Unides pel Medi Ambient (PNUMA-UNEP), i de l’Organització Mundial del Turisme (OMT).
 
Els criteris de concessió són revisats periòdicament a nivell internacional, el que suposa un augment quantitatiu i qualitatiu respecte a les exigències precedents. La Bandera Blava és concedida per un Jurat Internacional, que rebutja o ratifica les propostes dels diferents Jurats Internacionals, que realitzen l’anàlisi i selecció prèvia de les seves candidatures. En el cas d’Espanya, ADEAC presideix el Jurat Nacional.
 
L’objectiu final de la Campanya és aconseguir un desenvolupament sostenible del turisme i una gestió ambiental en el conjunt del litoral del municipi congruent amb la gestió ambiental que la Bandera Blava exigeix.