Es presenta l’estudi per impulsar una marca turística comuna per a les costes de la província de Barcelona

Es va fer en el marc del Saló Internacional de Turisme de Catalunya.

En el marc del Saló Internacional de Turisme de Catalunya (SITC), les associacions d'empresaris turístics de les comarques del Maresme, Baix Llobregat, Alt Penedès i Garraf van presentar ahir dijous al matí l'estudi a favor de la creació d'una nova marca turística comuna per a les costes de la província de Barcelona. La nova marca, Costa de Barcelona, englobaria i substituiria les dues marques costaneres existents a la província: Costa de Barcelona-Maresme, situada al nord de la capital i que inclou la comarca del Maresme; i Costa de Garraf, al sud i incloent les comarques del Baix Llobregat, Penedès i Garraf.
 
Aquesta iniciativa compta amb el suport de la Diputació de Barcelona, a través de la Delegació de Turisme. A l'acte hi va assistir l’alcalde de Pineda de Mar, Xavier Amor, el diputat de Turisme, Carles Ruiz Novella, i els representants de les marques existents, així com una representació de l’associació Pineda Turística.

Respecte a les xifres, la nova marca entraria en el grup de destinacions turístiques que reben més d'1,5 milions de visitants estrangers i més de 15 milions de pernoctacions de turistes estrangers, com són Mallorca, Tenerife o la Costa del Sol, per exemple. L'objectiu és iniciar la promoció turística basada en la nova marca de cara a la temporada 2012.
 
L'estudi inclou tres aspectes claus:
a) La voluntat del sector, que uneix la iniciativa dels agents públics i privats, institucions i empresaris relacionats amb el turisme, d'actuar de forma coordinada per a la construcció de la nova marca turística. El treball conjunt té com a objectiu afavorir un posicionament clar de l'oferta turística de la zona costanera situada al voltant de la ciutat de Barcelona. El resultat esperat és connectar millor amb la demanda i arribar de forma més clara als públics, tant els de proximitat com els llunyans a través d'intermediaris i operadors turístics.
b) L'estudi posa de relleu el potencial turístic de l'agrupació territorial de recursos i serveis turístics inclosos en el litoral de la província de Barcelona, amb més de 100 quilòmetres de costes amb platges amb serveis de qualitat, 12 espais naturals, paisatges rurals i muntanyencs, 311 pobles i ciutats, cinc viles termals i nou balnearis.
c) La proposta de la nova marca turística es fa des de la perspectiva de situar l'oferta de les costes de la província de Barcelona en un lloc geogràfic concret, amb una identificació clara de què significa i amb la necessitat que un nom potent la presenti. El Pla Estratègic de Turisme de Catalunya 2005-2010 alerta sobre la debilitat dels actuals noms de les marques turístiques de la província de Barcelona, fet que dificulta el seu posicionament. El nom Barcelona és ciutat i és província. Com a nom de la ciutat, compta amb un reconeixement i un posicionament indiscutibles. Des del punt de vista turístic, compartir aquest nom afavoreix les destinacions de la província, tant les de costa com d'interior.