S’inaugura la nova biblioteca M. Serra i Moret de Pineda de Mar

El científic Eduard Punset ha estat l’encarregat de fer la primera lectura de l’equipament.

L’alcalde de Pineda de Mar, Xavier Amor, acompanyat del president de la Diputació de Barcelona, Antoni Fogué, el director General de Cooperació de Cultural de la Generalitat, Norbert Tomàs, i diferents autoritats municipals i comarcals, ha inaugurat aquest diumenge 27 de març al migdia la nova seu de la biblioteca Manuel Serra i Moret, adscrita a la Xarxa de Biblioteques Municipals. L'advocat, economista i divulgador científic Eduard Punset ha fet la primera lectura i més de 200 persones han interpretat una cantata popular sobre la llegenda de Sant Jordi. Durant tot el matí s’han fet visites guiades a la nova instal·lació municipal als més de 1.500 assistents a l’acte.
 
El nou edifici que acollirà la biblioteca Manuel Serra i Moret de Pineda de Mar ha obert les portes aquest migdia per rebre els veïns i veïnes del municipi que li han volgut donar la benvinguda després de més de quatre anys d’obres. La pluja ha obligat a traslladar els parlaments a l’auditori davant gairebé 500 persones. El primer en prendre la paraula ha estat el científic Eduard Punset, que convidat per l’Ajuntament de Pineda de Mar, ha estat l’encarregat de pronunciar el discurs inaugural de la nova biblioteca.
 
A l'acte l'alcalde pinedenc ha volgut agrair la suma de voluntats per fer realitat aquest nou edifici. Amor ha explicat que se sentia especialment satisfet, però que el més important esdevindrà dimarts quan s’obrin les portes i, a ple rendiment, els ciutadans i ciutadanes de Pineda en facin ús. L’alcalde de Pineda ha dit que la biblioteca és un exemple que sumant esforços es poden aconseguir grans reptes. Amor ha agraït la tasca de totes les persones que han fet possible l’estrena de la biblioteca, els dos regidors de Cultura que hi han treballat i totes les forces polítiques del consistori que en moments complicats han donat suport a l’equip de govern. L’alcalde de Pineda ha dit que la nova biblioteca és un orgull per Pineda i ha de ser un punt de trobada de la ciutadania. Amor també ha recordat qui va ser alcalde de Pineda, Manuel Serra i Moret, que dóna nom a la biblioteca.
 
El president de la Diputació ha felicitat tota la població per la nova biblioteca, ja que amb les dues biblioteques ha destacat que es supera la mitjana de socis de la Xarxa Municipal de Biblioteques. I és que un 40% de la població de Pineda té el carnet de la biblioteca, quan la mitjana està en el 35%. Igualment, Fogué ha tingut un record pel que fou alcalde de Pineda durant la Mancomunitat de Catalunya i que ara porta el nom de la Biblitoeca i ha dit que Serra i Moret se sentiria molt satisfet d'aquesta nova biblioteca i de com ha avançat la ciutat de Pineda.
 
El nou edifici, projectat pels arquitectes Maurici Sadurní i Susanna Carrión, substitueix el que ocupava la biblioteca que va entrar en funcionament el 1922 a la plaça de les Mèlies. Disposa de 3.714 m2 útils, dels quals la biblioteca n'ocupa 1.806 repartits en tres nivells. A la planta baixa es troba la zona de revistes, audiovisuals i la zona infantil, mentre que a les dues altres hi ha el fons general, de referència i especialitzat. L'edifici també inclou una sala polivalent que comparteix vestíbul amb la biblioteca.

La biblioteca compta amb un fons de 27.000 documents i 155 subscripcions a diaris i revistes. Ofereix accés gratuït a Internet, zona Wi-Fi, informació i préstec. La biblioteca dóna 41 hores de servei al públic.

Per a la posada en marxa de l'equipament, que ha tingut un cost d'uns 4.729.000 €, la Diputació de Barcelona ha aportat 484.000 € en concepte d'ajuts a la construcció, adquisició de fons documental i audiovisual, i equipament informàtic. Pel que fa a les despeses de funcionament i manteniment de la biblioteca, la Diputació hi dedicarà cada any uns 145.000 €.

La cantata de Sant Jordi dóna la benvinguda a la nova biblioteca
L'auditori de la nova biblioteca Manuel Serra i Moret de Pineda ha quedat petit per acollir la gran quantitat de ciutadans que han omplert el recinte per assistir a l'acte inaugural de la biblioteca. Més de 300 persones en un primer torn i 300 més en un segon torn han pogut escoltar la cantata popular "La llegenda de Sant Jordi" interpretada per 150 cantaires de Pineda, de totes les edats, que de forma voluntària s'han sumat a la iniciativa organitzada per a l'ocasió. Una orquestra ha acompanyat la interpretació amb direcció de Raimon Romaní a la part instrumental i de Dolors Nogueras dirigint la coral. La narració ha anat a càrrec d'un grup de joves del Centre Cultural i Recreatiu. L’acte ha acabat amb la interpretació de “El cant de la senyera”.