“Nino” Buscató rep un emotiu homenatge a Pineda de Mar

El consistori pinedenc li ha posat el seu nom al reformat històric pavelló municipal.

Pineda de Mar va reconèixer el passat divendres 18 de març la trajectòria professional i esportiva del jugador de bàsquet pinedenc Francesc “Nino” Buscató en un homenatge que va omplir de gom a gom el reformat pavelló municipal que a partir d’ara rebrà el seu nom. Més de 3.000 persones van assistir a l’acte i van rebre dempeus i amb forts aplaudiments un dels jugadors més destacats dels anys 70 i que s’ha convertit en un referent basquetbolístic a nivell nacional. A la inauguració de la reforma d’aquest equipament municipal hi van assistir el delegat del Govern Joan Rangel, el Secretari General de l’Esport de la Generalitat, Ivan Tibau, l’alcalde de Pineda, Xavier Amor, diferents autoritats i regidors pinedencs així com emblemàtics exjugadors de bàsquet.
 
La figura de Francesc “Nino” Buscató seguirà durant molts anys present i vinculada al món del bàsquet pinedenc i les noves generacions de jugadors mantindran viva la trajectòria esportiva d’aquest jugador que divendres va rebre un emotiu homenatge durant la inauguració del reformat pavelló municipal que ja porta el seu nom. Un acte que va comptar amb la presència de diferents personalitat del món del bàsquet que van voler sumar-se a l’homenatge. El president de la Federació Catalana de Bàsquet, Joan Fa, que també hi va assistir com a vicepresident de la Federació Espanyola, el president del Club Joventut de Badalona, Jordi Villacampa, membres de la comissió esportiva del FC Barcelona, el president de la UER Pineda, Pere Francitorra, representants dels diferents clubs on va jugar Buscató, així com antics companys i emblemàtics jugadors del bàsquet com Rafa Jofresa, Josep Maria Margall, Juan Antonio San Epifanio, o Xavi Fernàndez, entre d’altres. Un partit amistós entre els veterans de la Penya i el Barça va servir per cloure l’homenatge.
 
L’històric pavelló del carrer Barcelona de Pineda de Mar, inaugurat l’any 1972, ja té nom: Pavelló Municipal Francesc “Nino” Buscató. Aquest equipament esportiu municipal té una altra cara gràcies a la reforma gairebé integral que l’Ajuntament de Pineda de Mar ha realitzat amb fons estatals per valor de prop de 900.000 euros. Les obres han suprimit el sostre d'uralita, que s'ha substituït per un altre que fomenta la llum natural, i també s'han renovat els vestidors i la zona d'entrada al pavelló, ara totalment adaptada i sense barreres arquitectòniques. També destaca la instal·lació d’un ascensor que permetrà l’accés a la pista per a gent amb mobilitat reduïda. L’actuació urbanística també ha servit per resoldre els problemes de piritosi que afectaven l'edifici on està situat l'equipament.
 
Francesc “Nino” Buscató
Francesc Buscató i Durlan va néixer a Pineda de Mar el 21 d’abril del 1940. Va començar a jugar a bàsquet amb 15 anys en el primer equip del Pineda. Després de dues temporades va fitxar al FC Barcelona on va jugar-hi tres temporades. Després de passar per l’Aismalíbar Montcada va jugar 10 temporades al Club Joventut de Badalona fins l’any 1974.
“Nino” Buscató va ser un dels millors bases del bàsquet europeu de l’època dels 60-70. Internacional amb la selecció espanyola, va participar en tres Jocs Olímpics (Roma 1960, Mèxic 1968 i Munic 1972) i en vuit edicions de l'Eurobasket (Istanbul 1959, Belgrad 1961, Wroclaw 1963, Moscou 1965, Hèlsinki 1967, Nàpols 1969, Essen 1971 i Barcelona 1973). En aquest darrer va guanyar la medalla de plata.
El 1974, any de la seva retirada, va iniciar la carrera com a entrenador. Després de passar pel Joventut, Barcelona i Hospitalet, el 1984 va ser nomenat seleccionador de Catalunya.
 
Trajectòria esportiva
Jugador:
UER Pineda: 1955-1957
FC Barcelona: 1957-1960
Aismalíbar Montcada: 1960-1964
Club Joventut de Badalona: 1964-1974
 
222 vegades internacional amb la selecció espanyola
 
Entrenador:
Club Joventut de Badalona: 1974-1975
FC Barcelona júnior: 1975-1980
CB L'Hospitalet: 1980-1981
Seleccionador de Catalunya: 1984-avui
 
Títols i guardons:
2 lligues espanyoles (1959, 1968)
2 copes d'Espanya (1959, 1969)
Medalla de plata al Campionat d'Europa de Barcelona (1973)
7 vegades jugador de la Selecció Europea
2 cops al cinc ideal d'Europa
Premi Fair Play de la UNESCO (1970)
Medalla d'Or al Mèrit Esportiu d'Espanya
Medalla d'Or al Mèrit Esportiu de la Federació Espanyola de Bàsquet
Medalla d'Or i Medalla de Plata al Mèrit Esportiu de la Diputació de Barcelona