Pineda de Mar valora les noves fórmules de cooperació empresarial público-privades

Els ponents posen de manifest la recerca de les oportunitats que dóna la crisi econòmica.

Les VI Jornades Econòmiques a Pineda i l'Alt Maresme han posat sobre la taula la necessitat de trobar lligams entre administració pública i sector privat. Unes aliances que han de servir per potenciar els sectors econòmics del territori i buscar nous models de negoci per sortir reforçats de la crisi. Les jornades han començat amb una conferència inaugural, en la que hi han intervingut l'alcalde de Pineda de Mar, Xavier Amor, i el diputat de Promoció Econòmica de la Diputació de Barcelona, Teodoro Romero. Després ha estat el torn de Marcel Prunera, exdirector de promoció econòmica de la Generalitat de Catalunya, que ha desenvolupat la temàtica de la cooperació empresarial en el nostre territori. Per últim, s'ha fet una taula rodona amb quatre ponents que han explicat diferents exemples locals sobre les cooperacions público-privades. A la tarda s'han organitzat quatre tallers sectorials ens els que s'han treballat diferents fórmules de cooperació: administrativa, industrial, turística i de comerç. El catedràtic de Política Econòmica de la UB, Anton Costas, ha estat l'encarregat de cloure la primera jornada amb una ponència sobre les perspectives econòmiques a partir del 2011.

El tàndem que il·lustra el cartell de les Jornades Econòmiques ha començat a rodar. La primera pedalada l'ha fet el diputat de Promoció Econòmica de la Diputació de Barcelona, Teodoro Romero, que ha recordat la trajectòria de més de 10 anys en els que la col·laboració i el concert público-privat estan funcionant a Catalunya. El diputat ha destacat la necessitat de racionalització de recursos com a base de la cooperació entre empreses i l'administració. Teodoro Romero també ha fet esment al suport de la Diputació per a projectes d'iniciatives com les Jornades Econòmiques, que segons ha dit tenen un abast local però també global, que sobrepassa purament la zona de l'Alt Maresme.

La conferència inaugural ha anat a càrrec de Marcel Prunera, exdirector de Promoció Econòmica de la Generalitat, Prunera ha destacat la gratuïtat de les fórmules de cooperació, que requereixen d'incentius per a totes les parts implicades, així com una estructura mediadora que permeti la possibilitat d'aconseguir aliances de garantia. També ha destacat la necessitat d'aprofundir en la col·laboració de les diferents administracions entre elles, considerant el territori català com un mosaic de poblacions i territoris que poden aconseguir diferents tipus d'acords, però que sovint, no saben com fer-ho. Per això també ha fet esment a l'experiència que s'ha d'anar construint per fer realment rendibles unes fórmules que no només han de ser una solució momentània en temps de crisi.

Les aliances de cooperació público-privades han estat la base de la primera taula rodona de les Jornades Econòmiques. La primera intervenció ha anat a càrrec de Jordi Baijet, alcalde de Sitges. Durant la seva intervenció ha presentat un projecte que té com a intenció fomentar el talent, la creativitat i l'art amb el suport de l'administració. Seguidament Antoni Moragues, coordinador de projectes del Consorci Urbanístic de la Platja de Palma, ha explicat un nou posicionament turístic i ha destacat la importància de reduir la càrrega ambiental i afavorir la sostenibilitat a fi de millorar els serveis existents. La tercera ponència ha estat protagonitzada per Pilar Torres, vocal del Cercle d'Economia que ha posat èmfasi en la necessitat que té la població de conèixer les decisions administratives en aquesta matèria i la necessitat de col·laborar amb els agents privats tan en la creació com en el manteniment de les infraestructures. Miguel Ángel Alonso, advocat del gabinet Roca Junyent, ha destacat la recerca d'eficiència que suposen les fórmules de cooperació público-privada, que d'alguna manera treuen càrrega al pressupost de l'administració, tot i que la introducció d'aquest capital privat escapi a vegades dels mecanisme d'eficàcia en la despesa pública pressupostada.

Per cloure la sessió matinal s'ha organitzat un tast de vins DO d'Alella en la que la somelier Rosa Vila, ha explicat als assistents com analitzar i assaborir una copa de vi. La regidora de Desenvolupament Econòmic, Edurne Macazaga, ha destacat la col·laboració de set restaurants de Pineda de Mar a les Jornades Gastronòmiques de vins amb DO d'Alella i ha recomanat al públic que participés a les Jornades del Bacallà que se celebraran al municipi del 19 al 27 de març.

A la tarda s'han portat a terme quatre tallers sectorials que han volgut posar en pràctica els coneixements teòrics aportats al matí. Els participants s'han repartit en quatre tallers: administració, comerç, indústria i turisme. Després de gairebé dues hores de porpostes s'han arribat a diferents conclusions. Salvador Guillerm, director d'Estudis de Foment de Treball, ha explicat que la cooperació és necessària per les necessitats del mercat, cada cop més ampli. Amadeu Barbany, expresident de l'associació de comerciants de Granollers, ha defensat situar-se en el present per dissenyar el futur. Barbany ha dit que el comerç ha de ser l'eix vertebrador del projecte de ciutat, de model de poble que vol ser Pineda. També ha defensat un canvi d'actitud per part dels empresaris per tal de poder veure els problemes com una oportunitat de canviar el futur. El president de Pineda Turística, Jordi Noguera, ha explicat les conclusions que han arribat en el taller de turisme. Sobre la taula la marca Barcelona-Maresme i les seves possibilitats. Els participants han apostat per potenciar tots els recursos que té la comarca i buscar fórmules per enllaçar aquests valors i posar-los a coneixement dels visitants. Finalment, la presidenta de l'IMPEM, Alícia Romero, ha estat l'encarregada d'explicar les conclusions que s'han arribat al taller administratiu. Romero ha fet una reflexió sobre quin ha de ser el paper de l'administració en el territori. Un paper de lideratge compartit amb el sector privat. Romero ha alertat de la mútua desconfiança que hi ha entre administració pública i sector privat com a principal barrera per cooperar. Malgrat tot, ha acabat la seva intervenció amb un missatge esperançador de cara un futur proper.

La última pedalada del primer dia de les jornades l'ha donat el catedràtic de Política Econòmica de la UB Anton Costas amb les perspectives econòmiques a partir del 2011. Costas ha aportat dades de que l'economia espanyola no està tan malament com alguna volen fer creure i ha destacat els bons resultats el 2010 en el camp de l'exportació. Costas ha defensat que la crisi vol revelar alguna cosa i el que empresaris i polítics han de fer és veure el canvi de model que demana.