L’Ajuntament de Pineda engega una campanya de Civisme sota el lema “Fica-t’ho al cap!”

• La recollida de mobles, la pintada de façanes, la cura dels gossos i el reciclatge, protagonistes de la campanya<br /> • La Policia Local ha interposat 222 sancions relacionades amb actes incívics de gener a març d’enguany

El govern municipal (PSC) ha presentat al programa ÉS Migdia a Ràdio Pineda la nova campanya de civisme "El civisme ets tu!" amb el lema "Fica-t'ho al cap!" per sensibilitzar i conscienciar a la ciutadania de la importància del manteniment i respecte de l'entorn urbà. Aquesta campanya dona resposta a la reiteració d'actes incívics que suposen un cost que ha d'assumir tota la ciutadania.
Segons la regidora de Presidència i Comunicació, Sílvia Biosca, el principal objectiu de la campanya "és avançar cap a un model de poble més net, agradable i sostenible, amb la intenció de millorar la convivència".
La nova edició de la campanya "El de Civisme ets tu" té el lema "Fica-t'ho al cap" amb l'objectiu de provocar la reflexió a la ciutadania de la importància de vetllar per la bona convivència i per aconseguir una visió empàtica amb cada un dels personatges que protagonitzaran la campanya. Comença amb la presentació d'un senyor d'edat avançada, el qual, les seves mans agafen diversos barrets que simbolitzen els àmbits més destacats que cal "ficar-se al cap", com la recollida de mobles, la recollida selectiva, la recollida dels excrements i els orins dels gossos i la pràctica de grafits en llocs no autoritzats i de taggs que embruten el nostre municipi. Un dels barrets estar sense especificar, fet que, permet donar espai a tots els altres aspectes que també són importants per assolir una bona convivència entre veïns i veïnes del municipi com llençar correctament les burilles de les cigarretes, tirar brossa en mig de la via pública o fora de les hores convingudes, orinar a la via pública, etc.

Tots els àmbits estaran representats per diferents personatges. La idea d'aquesta acció, és transmetre les normes bàsiques de convivència socials i donar a conèixer la informació de com fer-ho bé a través de la il·lustració, de manera dinàmica i positiva, on també s'exposarà la sanció que comporta econòmicament no seguir les normes. L'inspector en cap de la Policia Local de Pineda, Carles Santacreu, ha explicat que l'acció policial va associada sempre a fer complir l'ordenança de Convivència i Civisme “que es fa tot l’any, més enllà de les campanyes” i que en alguns casos és necessari realitzar intervencions amb agents de paisà. Segons Santacreu un d'aquests exemples d'actes incívics són els atacs a infants per part de gossos que anaven deslligats. Durant la segona meitat de l'any passat hi va haver diversos casos, i un especialment greu, quan una nena va haver de ser ingressada a l'hospital per mossegades d'un gos que anava deslligat. La regidora de Presidència, Silvia Biosca, ha explicat que, en aquest cas, a més, "el gos que havia atacat la nena no era de cap raça perillosa", i que "d'aquests fets cal ser-ne conscients per prevenir-ho".

De gener a març de 2018 la Policia Local de Pineda de Mar ha tramitat 222 denúncies; 92 relacionades amb animals de companyia (gossos deslligats, no recollir excrements, abandonaments d'animals, etc.); 51 relacionades amb drogues; 37 relacionades amb la gestió de ferralla, escopir, orinar o defecar a la via pública; 8 vinculades amb consum d'alcohol; 4 sorolls que produeixen molèstia al veïnatge.

Campanya de Civisme: Gossos

La campanya s’inicia en l'àmbit dels animals de companyia amb l'objectiu de sensibilitzar les persones propietàries sobre la novetat a l'Ordenança sobre la tinença d'animals domèstics que determina l'obligatorietat de dur bosses per la recollida dels excrements així com portar una ampolla amb aigua, a més de, recordar les sancions recollides a la mateixa ordenança. La campanya informativa finalitzarà a finals del mes de maig. (policies de proximitat, xarxes socials, agents cívics..)
Per facilitar-ho, l'Ajuntament regala un pack a totes les persones propietàries d'animals de companyia censats al municipi que consta d'una ampolla per dipositar aigua i un dispensador de bosses per a la recollida d'excrements.
L'Ajuntament de Pineda de Mar també aprofita la campanya per recordar l'obligatorietat de censar els animals a l'ajuntament i recorda que només és necessari aportar la cartilla de vacunacions i el DNI de la persona propietari. El tràmit és totalment gratuït.

Grafits vs. taggs
L'Ajuntament està estudiant habilitar nous espais per a la realització de grafits amb l'objectiu d'ordenar i valorar la tècnica com a art urbà. Aquesta proposta neix per la bona resposta d'alguns dels col·lectius de joves que han tingut l'oportunitat de participar en els grafits d'una paret al Centre Municipal Can Xaubet i la necessitat d'habilitar-ne més per facilitar l'expressió d'aquest art. Com a prova pilot, es posaran a disposició de les persones que ho desitgin alguns passos subterranis on es podrà realitzar grafits unes temàtiques pactades amb les persones interessades. A la campanya però, s'emfatitzarà sobre la importància de mantenir neta la població de grafits indiscriminats i de pintades taggs a façanes, persianes de comerços, etc., amb el recordatori de la sanció pertinent a les persones que les realitzin.

Al llarg de la campanya de civisme "Fica-t'ho al cap" es recordaran també altres dades d'interès per la ciutadania, totes elles relacionades amb la cura de l'espai públic per assolir una bona convivència. Un dels àmbits a treballar, per exemple, com s'ha de fer la recollida selectiva de residus i els horaris de la recollida de mobles al nostre municipi. Cal recordar que es pot baixar petits mobles al carrer (cal deixar-los al costat d'un contenidor d'escombraries), el vespre dels diumenges, dimarts i dijous al nucli urbà de Pineda de Mar i els dilluns i dimecres a les urbanitzacions i la zona polígon del municipi. És imprescindible trucar prèviament al 937671560 (ext. 5502) de dilluns a divendres, de 9 h a 14 h.

Arxius adjunts