La nova planta de pretractament de residus de l’Alt Maresme ja filtra l’aigua residual

Un cop acabada la planta depuradora farà el procés complert de neteja de les aigües.

Les obres de renovació de la planta de pretractament d’aigües residuals de l’Alt Maresme, situada al costat del cementiri municipal de Pineda de Mar, ja estan en el seu tram final. El passat dijous 27 de gener la planta ja va començar a abocar aigua prèviament tractada al mar mitjançant les canonades submarines. La regidora de Medi Ambient de l’Ajuntament de Pineda, Mònica Palacín, va confirmar la notícia en l’últim ple i va destacar que ara ja es pot iniciar el pretractament de l’aigua amb millors garanties abans de la posada en funcionament de l'estació depuradora que s'està construint a l'antiga pedrera de Montpalau.
 
Segons l’auditoria mediambiental de Pineda de Mar, a les instal·lacions hi arriben entre 24.000 i 38.000 metres cúbics d’aigües brutes cada dia, ja que és una xifra que varia segons l’estació de l’any. El nou edifici, que substitueix la planta de pretractament anterior i que disposa de millors mecanismes de depuració, rep les aigües residuals d’altres municipis a més de Pineda, que hi arriben des de Malgrat de Mar, Palafolls, Calella i Santa Susanna a través de diferents estacions de bombament.
 
Una solució alternativa a la depuradora
Ara s’està a l’espera de l’acabament de les obres de la depuradora, que estan molt avançades. Un cop estiguin acabades, la planta de pretractament serà una solució alternativa en cas que la depuradora pugui tenir problemes de funcionament algun dia.
 
Les instal·lacions de la nova depuradora ja disposen de gairebé tota la maquinària necessària per posar-se en marxa i es preveu que siguin operatives ben aviat. Tot i això, encara no hi ha una data concreta de l’inici de les seves funcions. L’alcalde de Pineda, Xavier Amor, es reunirà pròximament amb el conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, per acabar de confirmar els terminis previstos per a la seva inauguració.