Renovació de l’arbrat de Plaça Espanya

Durant aquestes setmanes es retiraran 11 arbres danyats per un fong i es substituiran per uns d’autòctons de port semblant. Per altra banda també es substituiran les moreres del carrer Girona.

Durant aquesta setmana es començaran a fer tasques de manteniment i renovació de l’arbrat de Plaça Espanya. Aquestes actuacions s’emmarquen dins de l’informe tècnic extern encarregat per l’Ajuntament de Pineda de Mar després que, durant alguns episodis de tempestes i forts vents durant el 2019, alguns dels arbres existents necessitessin una intervenció urgent de la brigada municipal.


L’informe tècnic en qüestió senyala que 11 dels 37 arbres existents, del tipus Alilanthus Altissima, es troben molt afectats per un fong xilòfag que consumeix i trenca l’estructura interna de l’arbre i també les arrels i que s’han de substituir per altres de nous. En altres menys afectats s’haurà de fer una esporga de seguretat per evitar que suposin un problema en noves ventades i tempestes. Els 11 arbres que es retiraran es substituiran per altres de tipus Gleditsia Triacanthus Sunbrust, un arbre de fulla caduca amb un port i alçada similar a l’Alilanthus. De fet, com senyala també l’informe tècnic, a mig-llarg termini s’acabaran substituint tots per aquesta nova espècie, que a diferència de l’anterior, és autòctona i té una vida més llarga.

Per altra banda, en els propers mesos també hi haurà una substitució de les moreres del carrer Girona per arbres del tipus Koelreuteria Paniculata (Sapindal). El Pla Director de l’arbrat viari de Pineda marca que la morera és un arbre inadequat per la via pública, ja que requereix una esporga reiterada anual per evitar que facin fruit. A més tenen unes arrels molt agressives que malmeten el paviment. El Pla Director marca com a objectiu tenir un màxim d’un 8% d’arbres de la mateixa espècie al municipi per afavorir la biodiversitat. Actualment les moreres representen el 17% de l’arbrat en carrers i un 47% de les places del municipi.