100 anys d'Ajuntament

1917-2017 Cent anys d’Ajuntament

El 29 d’octubre de 1917 es va inaugurar l’edifici de la Casa de la Vila de Pineda de Mar. Construït per Pere Roig Ginbernat, el disseny du el segell de l’arquitecte Isidre Puig Boada, deixeble d’Antoni Gaudí. Les obres de la seva construcció es van allargar nou mesos, amb un cost d’11.492,50 pessetes. De l’actual edifici de l’Ajuntament, en aquell moment només existia la part de davant. No va ser fins a mitjans dels anys cinquanta que l’Ajuntament va expropiar l’edifici de darrere per ampliar la casa consistorial.

El cap de setmana del 25 i 26 de novembre de 2017 Pineda de Mar va celebrar l’efemèride del centenari de l’edifici amb un seguit d’activitats lúdiques i de divulgació sobre la vida al poble cent anys enrere.

Cent anys de la col·locació de la primera pedra de la Biblioteca Popular

L’aniversari de la inauguració de l’edifici municipal també coincideix amb els 100 anys de la col·locació de la primera pedra de la Biblioteca Popular de Pineda de Mar, actual Espai Sara Llorens). Aquest fet inspira varis dels actes que es programen per la celebració, com la projecció del curtmetratge “Major 57”, una producció de CinemArt dedicada a la folklorista Sara Llorens, muller de Manuel Serra i Moret, alcalde de Pineda de Mar de l’època.


Homenatge als mestres Pijoan i Cutiller

El mateix edifici consistorial va encabir les escoles públiques de Pineda. En una part de l’edifici on actualment hi ha l’Oficina d’Atenció al Ciutadà hi havia l’escola pública de nens, mentre que a l’altra banda on actualment hi ha l’Oficina de Turisme hi havia l’escola de nenes.

Encara avui viu a Pineda una generació que recorda l’escola de l’època, i sobretot recorden amb gran estima dos mestres de l’època: Salomó Pijoan i Julià Cutiller considerats uns pedagogs progressistes i innovadors. Coincidint amb la celebració del centenari de l’Ajuntament els seus exalumnes els han fet un homenatge. També a tres àvies centenàries de Pineda.


La vida a Pineda el 1917

El programa que ha editat l’Ajuntament de Pineda per a l’ocasió d’aquesta celebració té un format de revista amb títol “Vida Nova”, que era una antiga revista d’actualitat de Pineda publicada entre 1916 i 1922. Entre d’altres s’inclouen dades de l’època com els 100 carros i tartanes que figuraven en el cens de vehicles de tracció animal, el preu de La Vanguardia (1 pesseta) i del setmanari Vida Nova (10 cèntims) el pressupost municipal (22.000 pessetes) o la factura d’electricitat municipal (91 pessetes).

Galeria d'imatges