El govern municipal de Pineda de Mar presenta el projecte de pressupost 2021

Serà el pressupost més gran de la història del municipi amb 36,3 milions d’euros. El pressupost contempla una segona edició del Pla de Xoc dotat amb 6,5 milions per lluitar contra les conseqüències socials i econòmiques provocades per la pandèmia.

El govern municipal de Pineda de Mar (PSC) ha presentat el projecte de pressupost municipal per l’any 2021 i que serà portat a aprovació al ple municipal d’aquest dilluns 29 de març. L’import total del pressupost ascendeix a 36.317.466,56€ convertint-se en el pressupost més gran de la història del municipi. D’aquest import, un total de 3.815.905,84 € s’obtindrà a crèdit per poder continuar apostant per la inversió com a element dinamitzador de l'economia i del manteniment de llocs de treball del sector de la construcció i d'altres relacionats amb aquest.

Contenció en la despesa i priorització dels serveis i l’atenció a la ciutadania

L’objectiu del govern amb aquest pressupost és poder compaginar la davallada d’ingressos de més de 3,5 milions amb l’augment de la inversió pública i la despesa social per afrontar les conseqüències socials i econòmiques que ha portat la pandèmia. És per aquest motiu que hi ha una important contenció de la despesa tenint en compte que tampoc es compta amb la disponibilitat de romanent d’altres anys. En aquest sentit s’han ajustat algunes partides ordinàries, s’han revistat a la baixa contractes de serveis on la demanda de servei ha disminuït com és el cas de Can Xaubet (-28%) i l’Oficina de Turisme (-14%) així com les subvencions a les entitats del municipi, ajustant l’assignació a l’activitat prevista a realitzar segons les restriccions sanitàries.

Les xifres del projecte de pressupost:

 • Pressupost total: 36.3 M€. És el pressupost més gran de la història del municipi

 • Davallada d’ingressos municipals: 3.500.000€

 • Import crèdit municipal: 3.815.905,84€

 • Nivell d’endeutament previst: 34,51%

 • Manteniment del nivell d’inversió pública: 4.664.876,38€

Objectius del pressupost

 • Priorització de la despesa: proposta d’ajornar grans projectes vs augment de la despesa social (que representa el 14,56% del pressupost).

 • Pla de Xoc 2021: 6.500.000 € destinats a serveis i programes centrats en les persones i empreses del municipi afectades per la Covid-19.

 • L’Ajuntament, l’administració de proximitat: reforç dels canals d’informació cap a la ciutadania.

 • Tot i la situació, l’ajuntament manté el nivell de qualitat de servei a TOTS els serveis i equipaments públics (escoles bressol, Can Xaubet, Escola d’Adults i de Música, Centre Cívic Poblenou..).

 • Reforç de les ajudes existents d’educació, per a la pràctica esportiva, IBI... i consolidació de noves ajudes relacionades amb la pandèmia (ajudes COVID, digitalització de petites empreses, compra de material de protecció...).

 • Ampliació de la zona verda gratuïta per l’aparcament de persones residents a tot el passeig marítim del municipi.

 • Neteja i seguretat: augment de la plantilla de la Policia Local amb 4 agents i instal·lació de noves càmeres de seguretat.

Segona edició del Pla de Xoc municipal amb 6,5 milions

El projecte de pressupost s’orienta a pal·liar les conseqüències socials i econòmiques que ha provocat la pandèmia. En aquest sentit es preveu un segon Pla de Xoc municipal per reactivar l’activitat econòmica local a través de la inversió pública, serveis a les persones i augment de les ajudes destinades a la ciutadania, empreses i persones autònomes de Pineda afectades per la Covid-19. Si el primer pla de xoc es tancava l’any 2020 amb una dedicació de 4.900.000 € -quan la previsió era de 4 milions- en aquesta ocasió el plantejament inicial és invertir-hi 6,5 milions d’euros.

D’aquests import, més de 2 M€ es destinaran a inversió incloent 250.000 € per a petits projectes de microurbanisme que puguin realitzar empreses del municipi. També es destinaran de forma extraordinària gairebé 300.000 € a ajudes directes vinculades persones i empreses de Pineda afectades per la pandèmia i que es consensuaran amb els agents polítics, socials i econòmics que conformen la Taula de Reconstrucció.

La Taula de Reconstrucció

A banda d’articular els nous ajuts destinats a persones, empreses i autònoms, la taula de reconstrucció de Pineda de Mar també participarà en la valoració i la priorització de partides municipals incloses al pressupost valorades en més d’1 M€ destinades a programes de serveis socials, foment de l’ocupació, dinamització dels sector econòmics (turisme, comerç i altres), educació, joventut i salut. A banda, el projecte de pressupost municipal 2021 contempla una partida de 283.150 € a disposició del grup de treball per assignar als programes, ajudes o serveis que es prioritzi.

La Taula de Reconstrucció de Pineda de Mar es va constituir el passat mes de juliol amb l’objectiu d’afrontar i revertir les conseqüències econòmiques i socials que ha generat la pandèmia. Conformen la taula tots els grups polítics amb representació al consistori, representats dels sindicats majoritaris (CCOO i UGT), organitzacions empresarials (FAGEM, PIMEC i l’Associació d’Hostaleria del Maresme) i tercer sector (Creu Roja i Cáritas).

Manteniment de les subvencions ordinàries i extraordinàries Covid-19

El projecte de pressupost contempla la continuïtat de les diferents ajudes i subvencions de l’ajuntament de Pineda i que, en algun cas, veuen augmentada la seva partida per la previsió de l’increment de demanda. Són les diferents ajudes dins l’àmbit educatiu (beques llibres, escola de música, casal d’estiu, esport extraescolar,...), ajudes a empreses i persones autònomes (per inici d’activitat, contractació de persones a l’atur, trasllat de negocis, millores en establiments i digitalització empresarial), subvenció de l’impost de béns immobles, i bonificació de la taxa d’escombraries per l’ús de la deixalleria. També es mantindrà els ajuts a la restauració amb els descomptes per a la impossibilitat d’utilització de les terrasses que s’ajustarà el darrer trimestre de l’any segons les restriccions Covid d’enguany.

Tenint en compte la situació que provoca la pandèmia, s’assumiran noves despeses com les que suposa el reforç de l’atenció telefònica municipal o el programa de publicitat subvencionada per empreses locals a través de Ràdio Pineda.