Es presenta el Protocol d'Atenció a la Infància i Adolescència en Risc de Pineda

El Protocol elaborat per tècnics de diferents àmbits vol ser un un marc de referència d'actuació per a tots els professionals implicats

 L'Ajuntament de Pineda ha presentat aquest matí el Protocol d'Atenció a la Infància i Adolescència en Risc de Pineda de Mar. L'objectiu del Protocol és la creació d'un marc de referència d'actuació per a tots els professionals implicats en la prevenció, detecció i l'atenció a la infància i adolescència en risc. Hi intervenen, a nivell municipal i supramunicipal, membres dels àmbits de Benestar Social, Joventut, Ensenyament (escoles, instituts, EAP), Cossos de Seguretat (Mossos i Policia Local) i Salut (ABS i Hospitals). Tots aquests àmbits han participat en la presentació del Protocol en un acte a la Sala de Plens de l'Ajuntament, encapçalats per la regidora de Benestar Social, Carme Aragonès; l'Inspector d'Ensenyament, Francesc López Jordà; l'adjunta de direcció de l'Àrea Bàsica de Salut, Esther Casanovas; el caporal de Mossos d'Esquadra, Llorens Silva, i el Sergent de la Policia Local, Josep Maria Barba.

El protocol
La regidora de Benestar Social, Carme Aragonès, ha explicat en la presentació que el protocol “aposta per la coordinació eficaç dels diferents serveis” per atendre infants i adolescents que puguin patir algun tipus de maltractament físic, psicològic i emocional, negligència i abandonament, o abusos sexuals”, entre d'altres. Carme Aragonès ha explicat que aquest protocol estableix el treball en xarxa  i els circuïts d'atenció. Els circuïts d'atenció per infància i adolescència poden  ser els ordinaris, quan algun professional detecta indicadors de risc, o bé els urgents, quan cal intervenció immediata per casos com per exemple maltractaments, abandonament, prostitució i embarassos de risc. Ho han explicat a Ràdio Pineda la coordinadora de Benestar Social, Núria Miranda, i l'educadora social de l'Ajuntament, Gemma Molera. En l'acte s'ha remarcat la importància del treball de prevenció, i alhora, el paper del protocol d'actuació en tots els casos. També s'han posat de manifest algunes dades significatives, com el fet que a Pineda s'estan atenent 110 casos d'infants i adolescents en risc.

Les intervencions
En l'acte a la Sala de Plens de l'Ajuntament de Pineda hi ha hagut diverses intervencions. L'inspector d'ensenyament, Francesc López Jordà ha remarcat que la infància és una qüestió transversal, i que “cal estar atents des de tots els serveis públics”. L'adjunta a direcció de l'ABS de Pineda, Esther Casanovas, ha dit que també des dels serveis sanitaris han fet alhora “treball intern de sensibilització i detecció” i ha remarcat “la importància d'unir esforços”. La treballadora social de l'EAP, Montserrat Fontbona, ha dit que dit que mai es pot actuar aïlladament i que és important “aquest treball en xarxa i compartir metodologia de treball”. L'Educadora Social de l'Espai Jove, Eli Roca, ha posat dades damunt la taula, com el fet que un 2,3 % de la infància es pot considerar en situació de risc.
El caporal de Mossos, Llorens Silva,i el sergent Barba de la Policia Local, han volgut remarcar la importància del treball preventiu, però alhora, la necessitat d'actuar d'urgència de forma coordinada quan el cas ho requereix, com per exemple “quan s'ha trobat un infant sol a les tres de la matinada al carrer” o s'ha detectat “un cas de mutilació genital femenina”.
L'acte ha acabat amb una conferència del professor Psicologia Social de la Universitat de Barcelona i la Universitat de Girona, Rubén David Fernández. L'acte de presentació del Protocol d'Atenció a la Infància i Adolescència en Risc de Pineda de Mar s'ha fet avui, 20 de novembre, coincidint amb el Dia Mundial de la Infància.