Premi al millor Cartell Sense Fum

Un treball presentat per alumnes de l'escola del Roser ha estat el guanyador de la sisena edició del concurs municipal de Cartells Sense Fum

Amb motiu del Dia Mundial sense tabac, s'ha celebrat el 6è concurs de cartells a les escoles de primària de Pineda. Les guanyadores han estat les alumnes Fatima Diaby, Jeneba Barrow i Judit López de l'escola Mare de Déu del Roser de Pineda. El treball guanyador i els finalistes estaran exposats a la Biblioteca Municipal Serra i Moret fins el proper 15 de juny, juntament amb els guanyadors de les cinc edicions anteriors.

La celebració del Dia Mundial sense Tabac, que oficialment va tenir lloc el dissabte 31 de maig, convida a fer un repàs de les xifres de la repercusió d'aquesta addicció i de l'evolució al llarg dels anys . Segons dades de l’Enquesta de Salut de Catalunya (de 2011) hi ha una  tercera part de població fumadora , sobretot situada en el grup d’edat d’entre 24 a 35 anys en un 39%. El consum de tabac és el principal factor de risc de cronicitat i el causant d'una mort cada hora per malalties relacionades amb la seva addicció. Al voltant de 70.000 persones que han demanat ajuda als diferents nivells de la xarxa pública de Catalunya han deixat de fumar.

D'altra banda, les més de 17.000 inspeccions realitzades a locals confirmen que gairebé en la seva totalitat (99%) no es fuma. Com a resultat de totes les mesures, avui més del 90% de la població declara no haver estat gens exposada al fum del tabac durant l'any 2012.

Segons dades de l'ESCAC a Catalunya, una quarta part (25,4%) de la població fuma diàriament i un 3,1% ho fa ocasionalment. La proporció de fumadors és del 28,5%, un punt menys que en l'enquesta anterior. La proporció d'exfumadors (21,8%) s'ha incrementat considerablement respecte a l'any 2006 (19,7%). Per sexe, els homes (34,2%) fumen més que les dones (22,9%) a tots els grups d'edat. En els homes s'observa una major prevalença de fumadors en nivells socioeconòmics més baixos, patró que no es reprodueix en les dones.
També s'ha observat que els aturats amb més precarietat i sense subsidi fumen significativament més, tant els homes com les dones, respecte a la resta de gent en edat activa.