Caminada cultural per la Vall de la Riera

Coincidint amb la Setmana de la Mobilitat Sostenible, la sortida va mostrar la riquesa del patrimoni històric i cultural de Pineda

Dissabte es va celebrar la caminada cultural per la Vall de la Riera. L'objectiu d'aquesta caminada era acostar als ciutadans i ciutadanes del nostre municipi al patrimoni cultural, històric i arquitectònic de Pineda de Mar. Es va comptar amb la col•laboració de David Pavón, de la Plataforma Salvem la Vall de la Riera de Pineda, Josep Costa, membre del Centre d'Estudis Arqueològics de l'Alt Maresme i Francesc Roldán, Arxiver Municipal, que van compartir els seus coneixements i van explicar la història dels llocs per on passaven i els que vam visitar, i com s'havia fet la restauració d'alguns edificis i infraestructures que vam veure.

El recorregut es va iniciar davant de Can Jalpí, una masia del segle XIV. Allà es va repartir entre tots els participants una motxilla amb obsequis i aigua. Després es van endinsar a la Vall de la Riera passant per espais agrícoles i paisatges forestals, a través del camí de la Rectoria Vella i el Passeig d'Horsavinyà, per tal d'observar la riera, que realitza una funció important com a corredor biològic i gaudir de les bones vistes dels masos de la vall. En arribar a la Font del Ferro es va donar un entrepà a tothom i es va fer una parada per esmorzar i contemplar la restauració de la font i de l'arcada romana situada en aquell indret.

Van visitar el Molí de Can Marquès, del qual hi ha constància al 1505 (però és probable que sigui el mateix que s'esmenta en l'acta de fundació del monestir de Sant Marçal de Montseny a l'any 1066.) També es va accedir al forn de Calç de Can Marquès on van ensenyar fotografies antigues en les que es pot apreciar com l'edifici estava del tot derruït i com s'havia realitzat la restauració per recuperar-lo. Continuant pel Pg. d'Hortsavinyà, una mica més endavant del Pont del Diable, van arribar a l'aqüeducte romà de can Cua, del qual es conserven quatre arcades que constitueixen el vestigi arqueològic més rellevant de tot el municipi.

Els propietaris de Mas Cànovas, una masia del segle XVI que està en perfecte estat de conservació, van obrir les portes de casa seva per a què els excursionistes poguessin gaudir del mas, de les construccions adjacents i d'unes fantàstiques vistes de la Vall.

Tot seguit, pel camí de la font de Sant Jaume, entorn natural envoltat d'alzines i pins pinyes, van arribar a l'ermita de Sant Jaume i van tornar al poble pel barri de les Creus on es va acabar el recorregut.