L'Ajuntament de Pineda de Mar demana un informe a l'ACA sobre la neteja de l'aigua de mar per l'aparició d'escumes davant la costa pinetenca

Segons l'ACA és un fenòmen natural que no comporta cap perill pel bany

L'Ajuntament de Pineda de Mar ha demanat un informe a l''Agència Catalana de l'Aigua (ACA) en relació amb els problemes detectats a l'aigua de mar, davant la costa pinedenca.  De les primeres converses amb l'ACA es desprèn que la brutícia aparent és un 'fenòmen natural'. Es tracta d'unes escumes d'un color verdós, que segons un estudi de l'ACA, són degudes a unes substàncies naturals del fitoplàncton marí, els mucílags. Segons els biòlegs, es formen a molta fondària i quan es barregen amb el fitoplàncton produeixen oxígen i emergeixen a la superfície. Els mucílags es troben a la Mediterrània i ja estan documentats des del segle XVI. Segons aquest document de l'ACA, poden tenir una aparença marró, groga o verdosa i poden ser de dimensions considerables. L'informe també conclou que no són substàncies tòxiques, ni suposen cap risc per a la salut, ni el medi marí. L'ACA reconeix que generen alarma perquè es confonen amb 'brutícia o aigües contaminades'. Aquesta substància es pot enganxar a la pell o a les xarxes dels pescadors, sense més conseqüències.
L'Ajuntament de Pineda de Mar ha demanat l'informe a l'ACA ja que és l'organisme de la Generalitat que té competències en l'aigua de mar. L'alcalde de Pineda, Xavier Amor, es va reunir dimecres amb representants de l'ACA que també van confirmar que la Depuradora de l'Alt Maresme està en la seva fase inicial de funcionament i ja aboca l'aigua depurada al mar. L'alcalde ha dit que l'aparició de residus sòlids a l'aigua ''són abocaments de brossa directament al mar fets, per persones incíviques''.
Tot i que s'observen mucílags cada any, l'episodi d'aquest passat mes de juliol es pot considerar excepcional, segons l'ACA, pel seu gran abast i durada, afectant especialment al sud de Catalunya. Els mucílags no es poden retirar i marxaran quan les condicions meteorològiques siguin favorables a la seva dispersió, segons els biòlegs.