Mor Joaquim Soms i Janer, el compositor de sardanes més veterà

L'enterrament se celebrarà, demà, diumenge a les 13 hores, a l'Església de Santa Maria de Pineda de Mar

El músic de Pineda de Mar ha mort als 98 anys i havia passat un any a la presó per compondre l'himne dels catalans destinats a Guadalajara durant la Guerra Civil.

Joaquim Soms, nascut el 14 de maig del 1914 a Pineda de Mar, va estudiar harmonia i composició musical durant la seva infància, i ja durant l'adolescència va dirigir el cor de l'Agrupació Teatral Pinedenca.

Durant la Guerra Civil va ser destinat a la 33a Divisió del IV Cos de l'Exèrcit a l'Alcarria, on va formar una banda de música i, posteriorment, una cobla. Algunes de les seves sardanes més conegudes són 'Tona de Llavaneres', 'Aires tossens', 'A l'ombra del campanar' i 'Monestir de Breda'.

Pineda de Mar ha tingut la sort de veure i viure molt de prop els èxits musicals assolits pel Mestre Soms en la seva prolífica vida de 98 anys, així com la seva implicació en el nostre entorn cultural.

Les seves notes biogràfiques ens recorden el seu servei ininterromput a la música que començava públicament als catorze anys quan tocava el piano al Tívoli, animant les projeccions de cinema mut que s’hi feien.

Després, a la dècada dels anys trenta, es va implicar també amb la direcció del cor infantil de l’Agrupació Teatral Pinedenca.

Anys després, durant la Guerra Civil, des de l’exèrcit republicà assolí una gran popularitat dirigint la banda de la 33 divisió de Guadalajara i sobretot per la seva composició Catalans a l’Alcàrria, que va esdevenir un himne emblemàtic per als combatents catalans d’aquella divisió, fins al punt d’arribar a formar una cobla amb els músics catalans que hi lluitàven.

Durant la postguerra, va obrir una petita escola de música a Pineda on va formar molts joves interessats en aquest art i va conjuntar una orquestra amb els seus deixebles a la que posà el nom de Joaquin Soms y sus muchachos. La orquesta más joven de España, que esdevingué professional i va recórrer tot l’Estat fins l’any 1966.

A partir de la dècada dels anys seixanta el Mestre Soms es va dedicar de ple a la composició de sardanes, tasca en la qual va excel•lir.

La seva popularitat en el món sardanista va fer que rebés homenatges a Pineda (en diverses ocasions), Palamós, Salt, Cornellà, Amer, Banyuls i un llarg etcètera, i que arribés a publicar dos discos de sardanes, el primer titulat Catalans a l’Alcàrria, interpretat per la cobla Selvatana i el segon, l’any 1989, titulat Inspiracions pinedenques, patrocinat per l’Ajuntament de Pineda de Mar, amb composicions dedicades a la nostra vila, amb lletra dels també pinedencs Maria Serrat, Artur Iscla i Narcís Ramió, interpretades per la cobla La Principal de Barcelona, i cantades per Ramon Calduch.

Joaquin Som va obtenir diversos guardons musicals, com el primer premi del concurs de Roses del 1982 amb 'Cant a Roses'; el segon premi del concurs de Roses del 1983 amb 'Bells records de Roses'; el segon accèssit de la Sardana de l'Any 1984 amb 'Joan, Joaquim i Josep' i el premi Sardana a la Popularitat del 2007.

Segons la Federació Sardanista de Catalunya, ha esdevingut el compositor de sardanes viu més veterà i un dels més populars.