Carta oberta de l'alcalde de Pineda de Mar, Xavier Amor, al president del Govern espanyol, Mariano Rajoy

L’éix central és la defensa que la vivenda digna és un dret democràtic

L'alcalde de Pineda de Mar, Xavier Amor, ha enviat una carta oberta al president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, en la qual li exposa que 'costa d'entendre que la vivenda digna sigui un dret democràtic i, en canvi, la gent estigui perdent les seves vivendes i la seva pròpia dignitat personal, davant de l'abús de posició de la totpoderosa banca'.

L'alcalde afegeix que 'costa d'entendre que els bancs rescatats amb els diners dels ciutadans estiguin traient les cases a les mateixes persones a les quals han demanat diner (públic) per no quebrar'. Xavier Amor afirma que 'costa d'entendre que a una persona a la que el banc li treu la casa, hagi de pagar els impostos de plusvàlua generats per una propietat que no ha venut i que ha perdut la meitat del seu valor'.

L'alcalde comunica al president del Govern, Mariano Rajoy, que l'Ajuntament de Pineda de Mar acaba d'aprovar una partida pressupostària per condonar la plusvàlua a les persones que han estat desnonades 'perquè ens dóna vergonya cobrar-li un impost a algú per haver perdut la seva casa'. 'Costa d'entendre perquè el Govern no respon a aquesta situació alarmant', manifesta Xavier Amor i es pregunta si el problema de la política nacional és que està 'excessivament allunyada de la vida i de la realitat diària dels ciutadans i sols es mou per les notícies aparegudes a la premsa'. I afegeix: 'un problema que els alcaldes no tenim perquè estem al costat de la vida diària dels nostres veïns, rebent a persones plorant perquè estan a punt de perdre la seva casa, trucant als bancs per demanar-los compassió i augmentant els ajuts socials per atendre als veïns que es queden al carrer'.
En la carta, l'alcalde Xavier Amor demana al president Mariano Rajoy que més enllà de posar-se en la pell dels alcaldes 'es posi en la pell de les persones que ho poden perdre tot' i 'prengui alguna mesura que realment les protegeixi de l'acorralament que estan patint per part de la banca'. Xavier Amor apunta fins a nou solucions:

 

  • Eliminar l'impost de plusvàlua per les persones que perden casa seva, o en tot cas, que la paguin els bancs, que són els únics que hi guanyen.
  •  
  • Establir per Llei la perllongació o carència dels terminis hipotecaris quan les persones deutores estiguin a l'atur.
  • Establir per Llei l'obligació de què els bancs que han executat una hipoteca sobre una vivienda, la lloguin amb opció a compra als seus propietaris, per un 50% del pagament mensual que feien, durant un temps suficient (3-5 anys) perquè puguin reconduïr la seva situació laboral i econòmica.
  • Establir per Llei l'obligació dels bancs d'acceptar la vivenda en dació en pagament quan els seus propietaris així ho demanin (no quan els bancs vulguin).
  • Obligar als bancs rescatats i nacionalitzats a flexibilitzar les seves exigències sobre les persones que tenen problemes per pagar la seva hipoteca.
  • Crear un banc públic que es quedi amb les vivendes embargades, però sense desnonar als seus propietaris, i renegociar amb ells allò que la Llei no ha estat capaç d'exigir als bancs.
  • Deixar que Bankia faci fallida i destinar els 20.000.000.000 € (vint mil milions d'euros), 3.000.000.000.000 PTA (tres bilions de pessetes) que fan falta per rescatar-la –és la primera vegada a la meva vida que escric una xifra de diners tant gran-, a mesures d'ajuda als ciutadans per al pagament d'hipoteques.
  • A Catalunya, restablir l'impost sobre el patrimoni que el Govern de la Generalitat ha perdonat a les grans fortunes, per ajudar a les famílies hipotecades.
  • I, en definitiva, qualsevol opció alternativa a la qual un treballador sigui doblement castigat a perdre la seva vivenda per haver perdut la seva feina, perquè els bancs no perdin les seves inversions que han fet fallida.

Finalment, l'alcalde demana en la carta al president espanyol 'que sigui alcalde per un dia i pensi en el veí o amic que coneix de tota la vida i que està a punt de perdre la casa i li demana ajuda i a qui, passi el que passi, continuarà trobant-se cada dia'. Xavier Amor recorda que la vivenda 'forma part de la dignitat de les persones i que quan una persona per la seva casa, perd la dignitat'. 'Pensi en les persones abans de prendre una decisió sobre aquest problema', conclou l'alcalde de Pineda de Mar en la carta que ha fet arribar al president del Govern Espanyol.
 

El text íntegre de la carta el trobareu a la seva pàgina web