Presentació oficial de la campanya “Salut Mental, millor fent pinya”

Es presenta oficialment la 2a campanya de Salut comunitària de Pineda de Mar "Salut Mental, millor fent pinya".

La segona campanya de salut comunitària de Pineda: Salut mental, millor fent pinya! ja està en marxa. La campanya que s’allargarà fins al maig de l’any que ve, inclou un ampli programa d’activitats en el qual les entitats pinedenques prenen el protagonisme com a “fonts de salut”, tal i com han coincidit a destacar el primer tinent d’alcalde i regidor de Salut pinedenc, Santiago Macip i el director de la Comunitat Terapèutica del Maresme, Guillem Homet. Aquest dilluns s’ha fet l’acte de presentació de la campanya que vol donar eines a la ciutadania “per afrontar els patiments de la vida”. La campanya vol incidir en la promoció de la salut per “trobar aquells factors de protecció” necessaris per a tothom perquè “la salut mental ens pertoca a tots”, segons ha dit Guillem Homet. “Les entitats poden obrir la porta a les persones per ajudar-les a ser més felices” ha destacat Santiago Macip que s’ha referit a “la nova epidèmia” que suposen per a la societat la depressió, l’ansietat, l’angoixa… De fet, una de les activitats que més crida l’atenció de la campanya de salut mental és l’anomenada “prescripció social”. Des del Centre d’Atenció Primària, els professionals de la sanitat podran recomanar a persones que s’apropin a les entitats per dur a terme alguna activitat que els ajudi a afrontar els patiments quotidians. La campanya inclou tot tipus d’activitats, també als centres escolars, xerrades, conferències i un bon nombre de tallers com ara d’antiestrès i d’expressió d’emocions. Però “no donarem fórmules màgiques com els llibres d’autoajuda” segons ha dit el doctor Homet.       

Acte inaugural

L’acte inaugural de la campanya s’ha fet aquest dilluns al vespre a la sala de plens de l’Ajuntament de Pineda amb l’assitència d’una setantena de representats d’entitats pinedenques. L’acte han estat presidit per l’alcalde de Pineda , Xavier Amor i ha comptat amb la participació de representants dels departaments de Salut i Ensenyament de la Generalitat que col·laboren amb la campanya.

El doctor Esteve Avellana, adjunt a la Direcció de l’Institut Català de la Salut, ha dit que els professionals de la sanitat han d’anar més enllà “de passar consulta” i han de participar de la salut comunitària com es fa a Pineda. El doctor Esteve Avellana ha afegit que ara al metge “se li expliquen moltes coses i se li demana consell” mentre que “abans els veïns treien les cadires al carrer i parlaven de les seves coses”.

Per la seva part, Maria Estrada, coordinadora dels Programes de Prevenció de la Subdirecció General de Drogodependències de la Generalitat, ha dit que la campanya de salut comunitària que es fa a Pineda pot permetre “recollir evidències d’allò que funciona” perquè la nova Agència de Salut Pública de Catalunya promogui campanyes similars a d’altres poblacions. A l’acte també ha participat la directora adjunta dels Serveis Territorials d’Ensenyament de la Generalitat, Eva Maresma, que ha expressant el suport a la campanya perquè ha dit que “la salut mental dels nens és garantia pel seu futur”.