Presentat el projecte «Sit Up – L’ALÇA» a Pineda de Mar

· El projecte té per objectiu la millora de la higiene postural dels nens i nenes a les aules.

La sala d’actes de Can Comas ha acollit aquest matí la presentació del projecte «Sit Up – L’ALÇA» a Pineda de Mar. El municipi ha estat un dels proposats per incloure’s en la iniciativa de salut i educació comunitària i transformació social. Consisteix en una xerrada-taller a les escoles que s’hi vulguin adherir sobre l’educació de la higiene en la postura quan l’alumnat està assegut a les cadires de l’aula. Després de la xerrada s’ofereixen 3 alces reposapeus regulables en alçada i amplada de forma gratuïta a les escoles.

 

 

El projecte encapçalat per Sala Puigverd compta amb el patrocini de l’Agència de Salut Pública, i concretament a Pineda hi intervenen l’ajuntament, el CAP, les escoles que hi participen – de moment 5- i la Fundació Marpi, qui copsa la part social del projecte al ser el seu taller ocupacional que s’encarrega d’instal·lar les alces a les cadires dels nens i nenes.

 

Marta Prat, responsable del projecte de l’Associació Sala Puigverd, ha destacat la transversalitat del projecte, implicant no només a educació i salut, sinó també el caire de transformació social arrelat al territori amb la implicació del taller ocupacional de la fundació Marpi. L’arrelament al territori també és un factor clau, doncs la metodologia que s’utilitza a cada aula per explicar les normes bàsiques d’higiene postural i el funcionament de les alces per les nenes i nens que ho necessiten dependrà de les característiques de cada classe.

 

En aquest sentit Cristina Estopà, directora de l’escola Sant Jordi de Pineda, ha explicat com ha estat l’aterratge del projecte a les aules. Els nens de primària reben la xerrada sobre la importància i consells sobre la higiene postural. A partir d’aquí s’han fet tallers participatius per buscar solucions a les diferències d’estatura a l’hora de seure, es canta una cançó amb la correcta posició per seure, etc.

 

Per la seva banda Maribel García professora de l’escola Antoni Doltra ha explicat com els nens i les nenes s’han pres la instal·lació de les alces com una cosa positiva: «els mateixos alumnes eren els que demanaven les alces, dient que no arribaven amb els peus a terra». Aquesta auto prescripció va molt lligada al sentit de la xerrada de ser responsable de la salut del propi cos.

 

 

A l’acte també hi ha estat present Mª Lluïsa Mas, Subdirectora general de Coordinació de Salut Pública a Girona que ha destacat la importància que tenen les administracions per generar oportunitats de conscienciació pel canvi, perquè la ciutadania els aprofiti.

 

Per últim, l’Alcalde de Pineda Xavier Amor ha volgut donar les gràcies a totes les parts en aquest projecte coral. Ha posat en relleu la importància del municipalisme en l’execució d’aquests projectes. Ha destacat el paper de Marpi i ha recordat l’aposta per visualitzar i positivitzar la diversitat de les persones.

 

Les alces

 

Un cop s’ha importat la xerrada a les aules sobre la higiene postural, cadascuna rep una caixa amb tres alces. Hi ha dues alces de diferents altures. Estan fetes de plàstic i s’adapten a l’amplada de totes les cadires gràcies al seu mecanisme. S’instal·len al mateix moment pels usuaris de Marpi i un cop col·locades es poden aixecar per quan no es necessitin.

 

 

A més tot el lot ve presentat en una caixa de cartró que es pot aprofitar com a pòster amb les normes bàsiques per seure correctament.

 

Arxius adjunts