Pineda ofereix dues rutes guiades per conèixer millor els indrets del municipi i els valors culturals

L’Oficina de Turisme dóna tret de sortida a les rutes de “Als Orígens de Pineda” i “Pineda Centre”

 Aquest estiu Pineda de Mar ofereix dues rutes guiades, les quals, permetrà conèixer millor els indrets del municipi com també els valors culturals. Ambdues rutes s’inicien des de l’Oficina de Turisme amb la possibilitat de gaudir-les amb francès, anglès, català o castellà. Aquestes rutes estan totalment senyalitzades per tal de poder gaudir-les per compte propi.

 
Les rutes estan disponibles durant els mesos de juliol i agost. La resta dels mesos de l’any es podrà concretar amb l’Oficina de Turisme la data, l’hora i l’idioma que es desitgi realitzar.
 
Ruta als Orígens de Pineda
 
La ruta als orígens de Pineda estarà disponible durant els mesos de juliol i agost de 9,20 a 12 h. Aquesta ruta finalitza amb una grata experiència familiar des de l’aula d’entorn rural de Marpi, i el preu per persona per realitzar-la és de 6 € (exempts de pagar els menors de 14 anys). La ruta està plantejada en diferents idiomes per tal que la pugui gaudir un ampli públic, així doncs, els dimarts la ruta guiada és en francès, el dijous en anglès i diumenge en català o castellà.
 
Durant la ruta passa per diferents entorns naturals i urbanístics com és el cas de Can Jalpí, una masia del segle XIV, que conserva la torre de defensa adossada a l’edifici. En aquesta casa va viure el notari Jaume-Joan Coll, que va ser segrestat durant la ràtzia dels pirates turcs el 1545; Can Roig, en aquesta masia es van localitzar les restes d’una vil·la romana, a més, també es va trobar un lacus, o dipòsit, on desembocava l’aigua de l’aqüeducte; Aqüeducte romà Can Cua d’entre el segle II i III, que prenia l’aigua de la zona de Can bufi i anava a parar a la vil·la romana de Can Roig. Actualment només se’n conserva quatre arcades, però la seva construcció va arribar a tenir 3,4 km de recorregut; El Pont del Diable, aqüeducte del segle XVII, que canalitzava l’aigua des del Molí de Can Bauveta fins al Molí del Castellar. L’aqüeducte salva el desnivell de la Riera i fins fa pocs anys s’ha utilitzat de pont; Aqüeducte de Sant Pere de Riu, d’una arcada, és la continuació de l’aqüeducte de Can Cua. Encara conserva el canal per on circulava l’aigua; la Font del Ferro, situada a la fondalada on antigament transcorria una mina ferruginosa. La mina es va perdre quan es va construir l’autopista C-32, però la font i l’entorn es van recuperar posteriorment per l’acció de la Plataforma Salvem la Vall de la Riera; Sant Pere de Riu, la parròquia està documentada des del 1140, i conserva elements  romànics originals. Destaca el comunidor, des d’on es té una vista privilegiada de tota la vall de la riera; Molí Fariner Can Marquès, possiblement del s. XI, aprofitava la força de l’aigua de la riera per a moldre el blat. A la riera s’havien documentat fins a 11 molins; Forn de calç Can Marquès, la calç que produïa en aquest forn era utilitzada en les tasques de construcció i també ajudava a combatre plagues als camps i com a producte medicinal; Mas Cànovas, masia documentada del s. XII, propietat d’en Bernat de Cànovas. Encara conserva una torre de defensa adossada, construïda arran dels atacs dels corsaris turcs a Pineda; i finalment Marpi, on els usuaris de la ruta podran gaudir d’una experiència en família a l’aula d’entorn rural del centre.
 
Ruta al Centre de Pineda de Mar
 
La ruta al centre de Pineda de Mar estarà disponible durant els mesos de juliol i agost a les 19 h. El preu per persona per a participar en la ruta guiada és de 3 € (exempts de pagar els menors de 14 anys) i de 10 € si és teatralitzada. Els dilluns la ruta es realitzarà en francès, els dimecres en anglès i els dissabtes en català o castellà.
 
La ruta comença a l’Esglèsia de Santa Maria de Pineda, el temple romànic anterior va ser consagrat l’any 1079 per Berenguer Guifré, bisbe de Girona, i va ser reconstruït donant lloc a l’actual església després, de l’atac dels pirates turcs el 1945; Casa del Carrer Ciutadans, 28, casal format per la unió de dos edificis, encara conserva elements originals; Ca l’Horta i Can Guinart, situades al c. Ciutadans, 8 i 10; ca l’Enric Benet, construïda entre el segle XV i el XVI; Can Piaixa o Can Barbeta, construïda entre el segle XV i el XVI; Creu de Terme de Can Quintana, monument de pedra que servia per a marcar els límits territorials urbanitzats de la parròquia. D’estil gòtic i construïda al s. CIV, està situada en un pati particular degut al creixement urbanístic posterior a la seva instal·lació. Durant la guerra civil la família Quintana la va amagar perquè no fos destruïda, restituint-la l’any 1948; Biblioteca Serra i Moret, edifici noucentista construït el 1922, va ser construïda sota el mandat de l’alcalde Manuel Serra i Moret i dins el projecte de creació de biblioteques públiques de la Mancomunitat de Catalunya; Carrer del Mar, carrer obert l’any 1499 que connectava la vila de Pineda amb la platja, per tal d’afavorir el pas de veïns i veïnes i de mercaderies per via marítima; Cases-Cuina de pescadors – Raval de Mar, cases de pescadors urbanitzades a mitjans del s. XVIII; Cal Coronel, casa d’estil neoclàssic de l’any 1870, construïda pel coronel Fernando de Gispert; Capella de Sant Antoni, ermita edificada al s. XVIII per protegir els viatgers que venien pel camí Ral des de Girona; Casa de la Vila, edifici noucentista del 1917, de l’arquitecte Puig Boada. Es va construir per a substituir l’antiga casa de la Vila, que allotjava l’ajuntament, una carnisseria, la presó i un hostal; i finalment la masia del s. XVI Can Comas, actualment és la seu de la Fundació Tharrats d’Art Gràfic i ocupada per l’Àrea de Cultura. La façana és un poema visual que va instal·lar Mariscal l’any 2006.

Arxius adjunts