La Jornada "El tabac és cosa de tots" posa en valor la tasca contra el tabaquisme de professionals i institucions

La jornada aplega a Pineda un centenar de professionals sanitaris, farmàcies i tècnics municipals

Pineda de Mar va acollir ahir la jornada «El tabac és cosa de tots» amb l'assistència de prop d'un centenar de professionals dels àmbits de la salut, farmàcies i tècnics municipals, entre d'altres. En la Jornada s'ha parlat de les novetats de control en el tabaquisme, l'efectivitat de les teràpies, i com ajudar a deixar de fumar. També s'ha abordat la maternitat infantil i el tabaquisme, i com protegir els més petits del fum. L’objectiu és també sensibilitzar de la importància de no fumar, o en el cas dels fumadors, poder oferir eines per abandonar l’hàbit del tabac. 

En la jornada s'han fet quatre taules informatives, a càrrec dels professionals sanitaris, i ha comptat amb ponents rellevants, com la Subdirectora de Promoció de la Salut de la Generalitat, Carmen Cabezas, i referents en la lluita contra el tabaquisme de l'Agència de Salut Pública, del programa PAPSF, de l'Hospital de Sant Pau de Barcelona, d'Atenció Primària, de l'ASSIR, les farmàcies de Pineda i del col·legi de Farmacèutics de Barcelona.

El Secretari de Salut Pública de la Generalitat, Joan Guix, i l'alcalde de Pineda, Xavier Amor, han presidit la taula inaugural de les jornades, amb Guillermo Bagaria del Col·legi de Farmacèutics i l'Adjunt a la Direcció d'Atenció Primària de IAS-ICS Girona. Esteve Avellana. Des de la taula inaugural han reconegut la tasca de l'Àrea Bàsica de Salut i del mateix Ajuntament, menció especial a la regidoria de Salut per la implicació en l'organització de la Jornada i de la campanya "La Salut Som Tots".

La jornada s’emmarca en l’edició 2018 del projecte «Pineda sense Fums» que té com a objectiu reduir el percentatge de la població fumadora del nostre municipi, retardar l’edat d’inici, la formació de professionals sanitaris, socials i educatius per a l’abordatge del consum de tabac a consulta, a domicili i a l’institut o escola. També pretén sensibilitzar les famílies de l’efecte del tabac de segona mà en els infants, identificar els efectes del tabac en la nostra salut, motivar la deshabituació tabàquica i finalment dissenyar protocols per a l’abordatge de consum des de l’ABS i farmàcies.

Tallers, jornades educatives, l’edició de material audiovisual i gràfic i pintar les entrades de les escoles creant un «espai lliure de fum» són algunes de les propostes creades dins del projecte de l’edició d’enguany. 

Pineda delimita “espais lliures de fum” mentre la Generalitat recorda els recursos existents d’ajuda per deixar de fumar

Joan Guix, Secretari de Salut Pública de la Generalitat ha animat a demanar ajuda a l'ambulatori per deixar de fumar. En una entrevista a Ràdio Pineda ha destacat la feina que s'està fent a Pineda, especialment des de l'Àrea Bàsica de Salut i l'Ajuntament de Pineda, en la prevenció i l'acció contra el tabaquisme. Ha explicat que a Catalunya hi ha 10.000 morts anuals relacionades amb tabac i que malgrat que anem reduint la taxa de fumadors, no és suficient. Ha recomanat a les persones fumadores a què no dubtin a demanar ajuda al seu ambulatori. El Secretari de Salut Pública de la Generalitat, Joan Guix, ha alertat també d'uns aparells que s'han posat a la venda i que cremen tabac. Ha dit que no serveixen per deixar de fumar i són nocius. També ha destacat que s'ha de protegir als fumadors passius. Ha dit que la iniciativa feta a Pineda, pintant de verd les portes de les escoles, és una bona idea per conscienciar els pares.

La Salut Som Tots

«El Tabac és Cosa de Tots», és una de les moltes activitats plantejades dins de la campanya comunitària genèrica de Salut, «La Salut Som Tots» a càrrec de l’Ajuntament de Pineda de Mar, de la mà de la Regidoria de Salut Pública, l’Àrea Bàsica de Salut, l’Agència de Salut Pública de Catalunya i el col·legi de Farmacèutics de Barcelona. La campanya “La Salut Som tots” té com a objectiu sensibilitzar i promoure la salut, entenent aquesta com el benestar físic, mental i social dels nostres veïns i veïnes en l'àmbit comunitari. La campanya s’ha estructurat en cinc projectes principals: Dia Mundial de la Salut; Prescripció Social o Recomanació d’actius; Petits lectors; la setmana de la Gent Gran i Pineda sense Fums 2018.

 

Arxius adjunts