Tret de sortida al Centenari Joan Josep Tharrats

-La Fundació Tharrats d’Art Gràfic i l’Ajuntament de Pineda de Mar organitzen el Centenari per reivindicar la figura i l’obra artística de Joan Josep Tharrats -S’organitzaran 3 exposicions i activitats relacionades amb l’univers Tharrats fins al març de 2019

L’Ajuntament de Pineda de Mar i la Fundació Tharrats d’Art Gràfic commemoren el naixement de l’artista avantguardista Joan Josep Tharrats, amb un programa d’actes especial on es farà un recorregut per la seva obra i es retrà homenatge a la seva figura.


Ahir, a les 12.30 h, es va presentar el programa del Centenari Tharrats, dins del marc de la Fira Internacional del Llibre d’Artista i Edició Contemporani (Arts Libris), a la sala d’actes de l’Arts Santa Mònica. L’acte va comptar amb les intervencions de l’alcalde de Pineda de Mar, Xavier Amor; el regidor de Cultura, Santiago Macip; el fill d’en Joan Josep Tharrats, Joan Tharrats; el filòsof i crític d’art, Arnau Puig; el comissari i coordinador del centenari, Lluís Ivern; i el comissari de l’exposició central, Ricard Mas.
Dins del programa inclou dues exposicions de la mà del comissari Lluís Ivern; “Les arts del llibre amb Tharrats i Dau al Set” (del 28 d’abril al 10 de juny de 2018); “Tharrats, Cosmos i Art gràfic” (del 23 de juny al 7 d’octubre de 2018); i l'exposició central, comissariada per Ricard Mas, “Univers Tharrats” (del 24 de novembre de 2018 al 3 de març de 2019) un recorregut que mostra els quatre grans àmbits que el definia com artista: artista plàstic, dissenyador gràfic, escriptor i emprenedor cultural.

Visites guiades, una conferència, “Pineda Mar de Flors”, la Fira del llibre d’ocasió antic i modern, el MiniPrint Internacional de Cadaqués i un Concert de Jazz homenatge a Joan Josep Tharrats són algunes de les activitats complementàries que s’han programat en motiu a la commemoració.

Joan Josep Tharrats

Joan Josep Tharrats i Vidal (Girona, 1918 - Barcelona, 2001) ha estat un dels artistes d’avantguarda més importants del nostre país. Instal·lat a Barcelona des de 1935, es formà acadèmicament a l’Escola Massana. Féu les primeres obres amb papers de colors retallats o estripats, influenciat per Mondrian i Kandinsky. Fundà (1948) el grup d’avantguarda Dau al Set amb Joan Ponç, Modest Cuixart, Antoni Tàpies, Joan Brossa, Arnau Puig i Juan Eduardo Cirlot i edità la revista del mateix nom (1948-1956).


Durant la dècada dels anys cinquanta i seixanta consolidà la seva vocació artística, féu les primeres exposicions i inicià una àmplia tasca literària i pedagògica sobre art. Treballà (1953-1966) en les maculatures, obres fetes amb tintes d’impremta, i assolí uns resultats artístics excel·lents, que li donaren un prestigi internacional que es traduí en la presència de la seva pintura en el fons d’art dels principals museus del món: Museum of Modern Art (Nova York), The Solomon R. Guggenheim Museum (Nova York), Tate Gallery (Londres), The Art Gallery of Toronto (Canadà), National Museum of Israel (Jerusalem), Museo de Arte Moderno (Mèxic), Museo de Arte Contemporáneo (Madrid), Museum of Modern Art (Tokio), Foundation Paul Klee (Berna), Museu Nacional (Varsòvia), Club dels Astronautes (Moscou), Musei Vaticani (Roma), Museo del Arte Abstracto Español (Conca), etc. Col·laborà en Revista (1952-1960), on publicà més de 300 articles sobre l’art d’avantguardes; fundà el Saló de Maig a Barcelona; participà en les Biennals de Venècia (1956, 1958 i 1960) i en la de Sao Paulo (1959).


Exposà al Museum of Modern Art de Nova York (1961), a la Tate Gallery de Londres (1962) i al Museu de Arte Moderno de Mèxic (1968). Edità les carpetes de litografies i gravats Gènesi (1973), Homes i Estrelles (1977), Zodíac (1980) i Camí de la Creu (1991), publicà la revista d’art i poesia Negre + (1983-1987, núms. 0-19) i treballà (1988) en una sèrie de 25 tapissos, que es realitzaren al taller de Carles Delclaux.


L’any 1989 exposà per primer cop a la Sala Municipal de Pineda de Mar. A partir d’aquesta data, començà una intensa relació amb aquesta població, on creà (1991), gràcies a la seva generosa aportació personal, la Fundació Tharrats d’Art Gràfic.


Exposà (1992) al Consell d’Europa d’Estrasburg i l’any següent presentà al Palau Robert de Barcelona l’exposició antològica “Tharrats. Setanta-cinc anys”.


Entre les seves publicacions més importants cal destacar “Antoni Tàpies o el dau modern de Versalles” (1950), “Guia elemental de la pintura moderna” (1950), “Cent anys de pintura a Cadaqués” (1981), “Picasso i els artistes catalans en el ballet” (1982), “Dames de tots els colors” (1992), “Surrealisme a l’Empordà i altres fantasies” (1993), “Art de la il·lustració a la Catalunya del segle XX” (1994), “Dau al Set i la seva època” (1999), etc.


Pel que fa a reconeixements, la Generalitat de Catalunya li concedí la Creu de Sant Jordi (1983) i el Premi Nacional d’Arts Plàstiques (1993). L’any 1994 ingressà en la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi.


La Fundació Tharrats d’Art Gràfic


La Fundació Tharrats d’Art Gràfic neix com a resultat de l’estreta relació existent entre l’artista i escriptor català Joan Josep Tharrats i Vidal i la població de Pineda de Mar.


Inaugurada el 6 d’abril de 1991, disposa d’un notable fons d’art fruit de la generosa donació feta per Joan Josep Tharrats de tota la seva obra gràfica i de més de cinc-centes peces de la seva important col·lecció particular. En el seu fons hi ha obres de nombrosos artistes de renom internacional, entre els quals cal destacar: Miró, Dalí, Tàpies, Brossa, Clavé, Subirachs, Guinovart, Ponç, Ràfols Casamada, Hernández Pijuan, Bechtold, Faber, Vostell, Calder, Delaunay, Ernst, Vostell o Appel, entre d’altres.


La Fundació també conserva exemplars originals de les revistes Dau al Set i Negre +, editades per Joan Josep Tharrats, així com un bon nombre de llibres de bibliòfil, revistes d’art i de tot allò que fa referència a l’art gr

Arxius adjunts