Es busca voluntariat per contagiar el gust per la lectura

Les biblioteques del nostre municipi fan una crida per participar al projecte LECXIT amb l’objectiu de millorar la comprensió lectora dels infants

Les dues Biblioteques de Pineda de Mar, la Biblioteca M. Serra Moret i la Biblioteca Poblenou, cerquen persones voluntàries per a col·laborar en el projecte LECXIT (www.lecxit.cat) que té per objectiu millorar la comprensió lectora dels infants infants involucrant escoles, famílies i voluntariat. Aquest projecte és promogut per la Fundació Jaume Bofill i el Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya i s’implementa a través de les Biblioteques que s’hi adhereixen.

Voluntariat per compartir una estona de lectura amb infants

LECXIT és un programa que té per objectiu incrementar l'èxit educatiu dels infants a través del treball per la millora de la seva comprensió lectora. La clau de LECXIT està en treballar de forma lúdica i amena gràcies al voluntariat i a la implicació de l'entorn dels nens i nenes que participen en el programa. El sistema que es proposa és reunir un mentor (voluntari) i lector (nen) per compartir una estona de lectura. Les biblioteques busquen aquests voluntaris, proporcionen un espai de lectura i faciliten un fons adient; les escoles suggereixen els nens que podrien formar part del LECXIT (entre els alumnes de 4t de primària) i parlen amb les famílies per tal de convidar-les a participar, finalment, les famílies accepten el compromís de portar els nens a l’activitat.

 

Les tutories individuals parteixen dels interessos dels nens i nenes per estimular la lectura. Els voluntaris reben una formació abans d'iniciar les sessions de lectura, però adapten les activitats als interessos de cada infant, per tal de fer la lectura agradable i establir una relació de confiança.

El curs escolar que està a punt de finalitzar 2016/2017, el programa LEXCIT ha comptat amb la col·laboració de les escoles Sant Jordi i Antoni Doltra.

Un projecte que s’emmarca dins el Pla Lector

El projecte LECXIT s’emmarca dins El Pla Lector de Pineda de Mar. Aquest programa consisteix en un conjunt d’estratègies i activitats que converteixen al llibre i a la lectura en un element protagonista en la vida quotidiana del nostre municipi. El foment de la lectura s’ha d’entendre com una acció global, com un compromís d’un ampli ventall d’agents (equipaments públics, pares i mares, mestres, mitjans de comunicació, entitats, associacions..).

El Pla Lector té per objectius:

• Conscienciar a la població del valor de la lectura.

• Facilitar-ne el contacte de les persones amb el món del llibre.

• Promoure el plaer de la lectura Recolzar la tasca de la millora continua en les competències lectores de la població i la consolidació de l’hàbit lector.

El Pla Lector es desenvoluparà en el període 2015-2018. És un projecte assumit per l’Ajuntament de Pineda de Mar, gestionat concretament per la Regidoria d’Educació i la Regidoria de Cultura i Ciutadania, liderat per les Biblioteques del municipi i els Serveis educatius de l’Alt Maresme, CRP (Centre de Recursos i Pedagògics) i ELIC (Equip d’assessorament en llengua, interculturalitat i cohesió social).