El govern municipal de Pineda de Mar anuncia el tancament de la Taula de diàleg per al trasllat del centre de culte del Carme

L’Ajuntament anuncia una nova Taula de treball per impulsar un pla integral d'inversió per al barri tal com es va aprovar en el Ple de maig

L’alcalde de Pineda de Mar, Xavier Amor, el regidor adjunt a l'Alcaldia, Francesc Horta, i la tercera tinenta d'alcalde i regidora de Presidència, Sílvia Biosca, han anunciat aquest matí en roda de premsa, el tancament de la Taula de diàleg creada per tractar el trasllat del centre social i de culte de la Comunitat Musulmana del Carme. També han anunciat la creació d'una nova Taula de treball per a l'elaboració d'un pla integral d'inversió per al barri, tal com es va aprovar per unanimitat en el Ple municipal del maig passat.

La taula de diàleg es va constituir el 26 de maig passat per acord de totes les parts: Associacions de Veïns de Can Bel, El Carme i Bellamar, la Comunitat Musulmana i tots els partits polítics de Pineda de Mar. L'acord establia una sèrie de compromisos, entre els quals hi havia aturar tot tipus de mobilitzacions per part dels veïns, suspendre l'expedient administratiu de tramitació per part de l'Ajuntament i que la Comunitat Musulmana no sol·licités el permís per a la construcció del nou centre. Aquests van ser els acords vigents per a totes les parts fins aquest cap de setmana passat.

El passat dissabte 16 de juliol una part dels veïns, concretament l’Associació de Veïns de Can Bel, va decidir tallar la carretera N-II com a acció reivindicativa de protesta. Aquest fet va vulnerar el marc de la Taula de diàleg acordat per tothom i va invalidar totalment l’acord signat per totes les parts ja que un dels acords pactats, per tots els membres de la Taula, va ser el manteniment del diàleg com a via de negociació i no realitzar mobilitzacions. Aquest acte va provocar la sortida de la Taula dels membres que van participar activament a la mobilització i la convocatòria d’urgència d'una nova reunió.

La Taula es va reunir ahir dimecres al vespre i es va decidir el seu tancament ja que havia perdut el grau de representativitat necessari de tots els col·lectius implicats en aquest tema. En aquesta mateixa reunió es va decidir continuar amb el diàleg amb la creació d’una nova Taula de treball per a l’elaboració d’un pla integral d’inversió per al Carme tal i com es va aprovar en el Ple municipal del mes de maig. A aquesta nova Taula que properament es constituirà també es convidarà a participar-hi a totes les associacions de veïns de l’àrea del Carme, així com a tots els partits polítics.

Durant la roda de premsa, el govern municipal ha desmentit taxativament l'afirmació pública de la Junta Gestora de Can Bel en el sentit que no es va construir un centre de culte a Les Creus, gràcies al resultat d'una assemblea vinculant. A Pineda de Mar no s'ha realitzat cap consulta popular a cap barri del municipi per preguntar sobre la conveniència o no de la construcció d'un centre de culte, ni cap activitat similar.

L'alcalde de Pineda de Mar ha recordat, durant la roda de premsa d'avui, que la Comunitat Musulmana actualment ja està ubicada al barri i que, per tant, es tractaria d'un trasllat i no de la construcció d'un nou centre de culte i en cap cas d'una mesquita. Actualment el centre de culte està ubicat al carrer Sant Jordi i la intenció de la Comunitat Musulmana és traslladar-se al carrer Eivissa, a uns 100 metres de distància de la seva ubicació actual. Aquest terreny del carrer Eivissa és propietat de la Comunitat Musulmana que el va adquirir a un particular. El terreny no ha estat mai de l'Ajuntament i el consistori no ha participat econòmicament en la compra del terreny.

L'Ajuntament ha intentat conduir la taula de diàleg en dos sentits: un primer amb l'objectiu d'apropar posicions en relació a les possibles alternatives d'ubicacions al trasllat de l'actual centre de culte i, en segon lloc, d'intentar treballar els aspectes que preocupen als veïns, relacionats amb la instal·lació d'aquest centre de culte. Des del primer minut a la primera reunió de la Taula, el govern municipal va deixar clar que no proposaria noves ubicacions que puguin enfrontar a d’altres zones o barris del municipi. El govern municipal es va comprometre a treballar, analitzar i impulsar qualsevol ubicació que fos validada per totes les parts implicades a la Taula de diàleg. I així ho ha fet mentre ha durat el procés de diàleg.

La Taula de Treball ha rebut una vintena de propostes per part dels veïns de Can Bel. La majoria d’aquestes ubicacions corresponen a propietats que no estaven a la venda o que estaven afectades urbanísticament i no s’hi podia construir. Es van consensuar tres possibles ubicacions: mantenir el centre al carrer Sant Jordi, el trasllat al carrer Eivissa o el trasllat a un nou terreny, a prop del barri, que agradava a totes les parts.

En relació a  la vintena de llocs proposats cal afegir que tots ells són fora del barri del Carme fet que també va dificultar la possibilitat d’explorar altres possibilitats dins del mateix barri. La Comunitat Musulmana va afirmar el seu interès per no marxar del barri, com a primera opció, tot i que no va descartar estudiar altres alternatives i ha estat receptiva fins a la darrer moment a avaluar els llocs proposats.

Dels 20 llocs proposats, només un es va poder plantejar com a possibilitat real. Aquesta ubicació va ser valorada satisfactòriament per totes les parts i a la darrera reunió de la taula es va acordar que la Comunitat Musulmana efectuaria una proposta econòmica a l’entitat bancària propietària del terreny per tal d’avaluar-ne la viabilitat econòmica d’una possible adquisició.

Durant aquest temps de treball (un mes i mig) no ha estat fàcil el manteniment de l’entesa entre totes les parts i hi hagut moments molt crítics en la negociació. Tot i que no s'ha pogut arribar a un acord, l'alcalde ha agraït l'esforç de totes les parts i ha destacat que el diàleg continuarà amb la nova Taula de treball que crearà l'Ajuntament de Pineda de Mar.

                                   Sílvia Biosca, Xavier Amor i Francesc Horta durant la roda de premsa d'avui