Presentats els resultats de l’Enquesta d’Hàbits de Salut dels alumnes de 4t d’ESO de Pineda

Durant la Jornada celebrada aquest matí a Can Comas, també s’ha presentat el programa Nens i nenes en moviment

L’alcalde de Pineda de Mar, Xavier Amor, i la diputada delegada de Salut Pública i Consum de la Diputació de Barcelona, Laura Martínez, acompanyats per l’inspector d’Educació de Pineda, Amadeu Reverter i per la directora de l’ABS de Pineda, Adriana Ramos, han inaugurat la Jornada de presentació dels resultats de l’Enquesta d’Hàbits de Salut dels alumnes de 4t d'ESO de Pineda, celebrada aquest matí a Can Comas.

La presentació de l’informe de l’Enquesta d’Hàbits de Salut dels joves de 4t d’ESO de Pineda de Mar ha anat a càrrec de la diputada, Laura Martínez, i la descripció de l’informe a càrrec de Jesús Oliván, cap de la secció d’Informació i Anàlisi en Salut Pública de Diputació de Barcelona.

Durant els mesos d’abril i maig de 2015 es va recollir una enquesta a tots els alumnes de 4t d’ESO dels tres centres de secundària de Pineda, amb la col·laboració de la Diputació. En total 154 estudiants (51% nois i 49% noies) amb una edat mitjana de 15,7 anys. L’enquesta es realitza a 4t d’ESO perquè es considera que molts hàbits de salut es consoliden en aquesta edat.

En l’enquesta es preguntava als joves sobre els seus hàbits en relació a l’alimentació, el lleure, el consum de tòxics, la sexualitat, la percepció de l’entorn, etc. L’objectiu de l’enquesta és disposar d’informació qualitativa sobre els estils de vida dels adolescents de 4t d'ESO que pot ajudar als professionals de l’Educació i la Salut i també la família a millorar l’estat de salut dels joves, promoure hàbits saludables o prevenir conductes de risc.

Resultats de l’Enquesta d’Hàbits de Salut dels alumnes de 4t d’ESO:

Tabac: L’edat d’inici en el tabac són els 13,5 anys. Han fumat alguna vegada el 45% dels nois i el 55% de les noies. Un 24,6% de la mostra són fumadors. Un 48,6% fuma cada dia i un 27% menys d'un cop per setmana. D’aquests, un 30% ha intentat deixar-ho alguna vegada.

Alcohol: L’edat d’inici són els 13,7 anys. Han begut alguna vegada un 78% dels enquestats. Una majoria significativa beuen a bars i discoteques els caps de setmana, però un 55% manifesta beure en festes familiars. Un 46% ha consumit més de quatre begudes en una ocasió. Un 37% s’ha emborratxat tres vegades o més.

Altres substàncies: L’edat d’inici en el consum d’altres substàncies són els 14,53 anys. Un 43% ha consumit altres substàncies, més les noies (35%) que els nois (30%). Les substàncies més consumides són cànnabis (59 joves) i després tranquil·litzants sense recepta mèdica (10 joves). Un 9,5% tenen un consum experimental de cànnabis davant un 19% de consumidors habituals. Aquestes dades tenen molta relació amb la percepció del risc de la substància. Així les dues que són considerades menys perilloses per part dels enquestats són el cànnabis i els tranquil·litzants.

Salut, estat dànim i relacions amb els altres: El 73% dels enquestats considera que el seu estat d'ànim és positiu i un 27% el contrari. Cal tenir present que l’adolescència implica canvis d'humor, dramatisme en la percepció de les coses, poca relativització, etc. Tenen problemes per dormir un 27% dels joves. Les relacions amb el pare i la mare són bones o molt bones en la majoria dels enquestats (+70%). Un 30% ha patit insults o riures per part de l’altre en l’institut  alguna vegada. Un 9% ha estat colpejat alguna vegada i un 17% s'ha sentit rebutjat o marginat en alguna ocasió. Aquests percentatges també són similars quan són ells els protagonistes en comptes de les víctimes.

Lleure: Un 63% practica esport (73% nois i 53% noies), en total 93 alumnes. Els dies laborables les activitats de lleure més freqüents són escoltar música (66,7%), utilitzar les xarxes socials (50%) i mirar la TV (47%). Els dies festius, les noies escoltar música o estar a casa (30% aproximadament) i els nois escoltar música (50%) o jugar a la videoconsola (36%).

Alimentació: Un 17% de joves no esmorza, més les noies (22%) que els nois (12%).

Sexualitat: Dels enquestats, 43 joves han tingut relacions sexuals (28%). La mitjana d’edat d’aquests són els 14,59 anys. El 34% han fet servir elles o la parella la pastilla de l’endemà. Un 90% utilitza el preservatiu en alguna relació, en un 30% la pastilla anticonceptiva, un 17% la marxa enrere i un 12% no fa servir cap mètode. Un 16% se senten incapaces de rebutjar una relació sexual sense preservatiu. Un 20% de noies se senten incapaces de comprar o dur preservatius.

Percepció de lentorn: La convivència entre veïns, el soroll, els equipaments, la mobilitat, els equipaments i la seguretat tenen una puntuació d'entre 6 i 7 sobre 10 a l’enquesta realitzada als joves de 4t d'ESO.

Programa Nens i Nenes en moviment

Durant la Jornada d'aquest matí, també s’ha fet la presentació del programa Nens i nenes en Moviment a càrrec de la pediatra Lucelly Gómez, amb el suport de la direcció de l’ABS de Pineda, Adriana Ramos i Mar Masvidal.

Nens i nenes en moviment és un programa multidisciplinari dirigit a nens de 8 a 11 anys d’edat (3r a 5è de Primària) amb sobrepès i/o obesitat i al seu entorn més proper. Diversos estudis relacionen l’obesitat amb la dificultat en l’aprenentatge, secundari al metabolisme dels greixos, el desaprofitament d’alguns micronutrients, la baixa autoestima que genera la percepció  corporal del nen obès, etc. Per això, aquest programa neix amb l'objectiu d'abordar l’obesitat infantil promovent hàbits i estils de vida saludables implicant-hi els nens, pares, professors, monitors de lleure i sanitaris.

Després del torn obert de paraules dels assistents s’ha fet la cloenda de la Jornada celebrada a Can Comas (pl. Catalunya, 3) de Pineda de Mar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Arxius adjunts