XIV Mostra Nacional de Teatre Amateur a Pineda de Mar

En tres dies es faran més de 57 representacions teatrals, tallers, xerrades i activitats en una desena d'escenaris de Pineda

Pineda de Mar celebra la XIV Mostra Nacional de Teatre Amateur i, des d'avui divendres i durant tot el cap de setmana, tornarà a ser la capital del teatre amateur de Catalunya. Els escenaris de Pineda acullen un total de 57 representacions teatrals, tallers, xerrades i activitats durant la celebració de La Mostra. Per a la 14a edició s’ha ampliat el nombre d’escenaris i espais amb el nou Auditori (annex a la Biblioteca Serra i Moret), el nou Centre Cívic Poblenou i amb la instal·lació d’una carpa a la plaça Espanya, que s’afegeixen als escenaris del Centre Cultural Recreatiu de Pineda (Sala Gran, Sala Tívoli i Sala Polivalent), Can Comas (pati i auditori), Espai Taller, Espai Mèlies-Sara Llorens i també hi haurà espectacles de carrer.

Els grups presenten tant textos clàssics com obres actuals de dramaturgs coneguts, i textos de creació pròpia de tots els gèneres teatrals, a més d’alguns espectacles de circ i màgia. Una cinquantena de companyies i grups d'arreu de Catalunya participen en la Mostra, que també compta amb la participació de dos grups internacionals: l'Abisto Compagnie de Toulousse (França) i la companyia Riftheatre d’Al Hoceima (el Marroc).

Un acte central emotiu

L'acte central de la Mostra Nacional de Teatre Amateur, aquest diumenge 1 de maig a les 11.15 h, tindrà lloc a la nova carpa instal·lada a la plaça Espanya, per tal d’acollir un major nombre de persones en una celebració que suposarà un homenatge a la companyia humorística de teatre gestual Vol-Ras, que s’ha retirat dels escenaris.

L'acte estarà presidit per l'alcalde de Pineda de Mar, Xavier Amor, acompanyat d'Antoni Herrera, subdirector General de Protecció i Promoció de la Cultura Popular i Tradicional del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, del president de la Federació de Grups Amateurs de Teatre de Catalunya, Josep Rafecas i del president del Centre Cultural i Recreatiu de Pineda, Joaquim Estol. 

Des dels seus inicis, la Mostra Nacional de Teatre Amateur té l’objectiu de ser un aparador de tota l’activitat que duen a terme amb molt d’esforç la diversitat de companyies de teatre del país. Enguany, amb la col·laboració de la Xarxa de Teatres d’Ateneus de Catalunya (XTAC), aquest dissabte 30 d’abril a les 10 h es durà a terme una trobada entre programadors i companyies de teatre, fet que situa la Mostra com un bon trampolí per a les produccions amateurs per tal d’arribar als espais que integren la XTAC, com ara ateneus i centres cívics.

Xerrada sobre Josep Maria Folch i Torres

Com és habitual, la Mostra Nacional de Teatre Amateur compta amb xerrades. Enguany Marc Gall, director de l’agència de comunicació Comèdia, analitzarà les relacions entre el tractament que els mitjans de comunicació fan del fenomen del teatre aquest dissabte 30 d'abril a les 11.45 h a la sala d'actes de Can Comas.

En el marc de la celebració del centenari de la primera representació d’Els Pastorets de Josep Maria Folch i Torres, el fill del novel·lista i dramaturg, Ramon Folch i Camarasa, també escriptor i traductor, oferirà una conferència sobre l’obra del seu pare aquest dissabte 30 d'abril a les 18.30 h a la sala d'actes de Can Comas. Un text que no ha perdut la seva vigència i que, segons fonts de la Coordinadora de Pastorets de Catalunya, un 40% de les representacions de la temporada de Pastorets es fan amb la versió de Folch i Torres.  

Els espectacles que se celebren als carrers i places seran gratuïts i, per a la resta de funcions, el preu de l’entrada és de 3 euros o es poden adquirir abonaments per a tots els espectacles al preu popular de 10 euros.

La Mostra està organitzada per l'Ajuntament de Pineda de Mar, el Centre Cultural i Recreatiu de Pineda de Mar i la Federació de Grups Amateurs de Teatre de Catalunya i compta amb la col·laboració del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i de la Diputació de Barcelona.