Nous escenaris i més grups participants a la XIV Mostra Nacional de Teatre Amateur del 29 d'abril a l'1 de maig a Pineda de Mar

La Mostra tindrà 57 obres i activitats i estrena els nous escenaris de l'auditori annex a la Biblioteca, el Centre Cívic Poblenou i una carpa a la plaça Espanya

 

Pineda de Mar celebrarà la XIV Mostra Nacional de Teatre Amateur del 29 d'abril a l'1 de maig i durant tres dies tornarà a ser la capital del teatre amateur de Catalunya. La població acollirà un total de 57 representacions teatrals, tallers, xerrades i activitats durant la celebració de La Mostra, al llarg de diferents espais de Pineda de Mar. Per a la 14a edició s’ha ampliat el nombre d’escenaris i espais amb el nou auditori annex a la Biblioteca Serra i Moret, el nou Centre Cívic Poblenou i amb la instal·lació d’una carpa a la plaça Espanya de Pineda, que s’afegeixen als escenaris del Centre Cultural Recreatiu de Pineda (Sala Gran, Sala Tívoli i Sala Polivalent), Can Comas (pati i auditori), Espai Taller, Espai Mèlies-Sara Llorens i també hi haurà espectacles de carrer.

La presentació de La Mostra s'ha fet aquest dimecres al migdia al Centre de Recursos Culturals (CERC) de la Diputació de Barcelona, amb la participació del diputat de Cultura, Juanjo Puigcorbé, l'alcalde de Pineda de Mar Xavier Amor, el president de la Federació de Grups Amteurs de Teatre de Catalunya, Josep Rafecas i del president del Centre Cultural i Recreatiu, Joaquim Estol. “Una cita com la Mostra permet que diferents persones amb una mateixa afició es trobin i es coneguin entre ells, cosa que potencia la xarxa del teatre amateur, i és una demostració que la societat civil, l’associacionisme, té una gran capacitat organitzativa”, ha exposat el diputat delegat de Cultura de la Diputació de Barcelona, Juanjo Puigcorbé, que ha expressat la satisfacció, com a actor –“encara que sé que durant quatre anys no podré actuar”- de presentar La Mostra, en roda de premsa.

A l’acte de presentació, Xavier Amor, alcalde de Pineda de Mar, ha destacat els esforços del consistori per enllestir per a La Mostra dos nous equipaments que s’afegeixen com a espais on es duran a terme les representacions: l’Auditori i el Centre Cívic Poblenou. Aquests dos espais, juntament amb la carpa a la plaça Espanya, amb capacitat per a 400 localitats, sumen un total de deu escenaris diferents, a més dels espectacles de carrer.

Els grups presentaran tant textos clàssics com obres actuals de dramaturgs coneguts, i textos de creació pròpia de tots els gèneres teatrals, a més d’alguns espectacles de circ i màgia. Una cinquantena de companyies i grups d'arreu de Catalunya participaran en la Mostra, que també comptarà amb la participació de dos grups internacionals: l'Abisto Compagnie de Toulousse (França) i la companyia Riftheatre d’Al Hoceima (el Marroc).

Acte central dedicat a Vol-Ras

L'acte central de la Mostra Nacional de Teatre Amateur, el diumenge 1 de maig a les 11.15 h, tindrà lloc a la nova carpa instal·lada a la plaça Espanya, per tal d’acollir un major nombre de persones en una celebració que suposarà un homenatge a la companyia humorística de teatre gestual Vol-Ras, que s’ha retirat dels escenaris.

Des dels seus inicis, la Mostra Nacional de Teatre Amateur té l’objectiu de ser un aparador de tota l’activitat que duen a terme amb molt d’esforç la diversitat de companyies de teatre del país. Enguany, amb la col·laboració de la Xarxa de Teatres d’Ateneus de Catalunya (XTAC), el dissabte 30 d’abril a les 10 h es durà a terme una trobada entre programadors i companyies de teatre, fet que situa la Mostra com un bon trampolí per a les produccions amateurs per tal d’arribar als espais que integren la XTAC, com ara ateneus i centres cívics.

Xerrada sobre Josep Maria Folch i Torres

Com és habitual, la Mostra Nacional de Teatre Amateur comptarà amb xerrades. Enguany Marc Gall, director de l’agència de comunicació Comèdia, analitzarà les relacions entre el tractament que els mitjans de comunicació fan del fenomen del teatre el dissabte 30 d'abril a les 11.45 h a l'auditori de Can Comas.

En el marc de la celebració del centenari de la primera representació d’Els Pastorets de Josep Maria Folch i Torres, el fill del novel·lista i dramaturg, Ramon Folch i Camarasa, també escriptor i traductor, oferirà una conferència sobre l’obra del seu pare el dissabte 30 d'abril a les 18.30 h a l'auditori de Can Comas. Un text que no ha perdut la seva vigència i que, segons fonts de la Coordinadora de Pastorets de Catalunya, un 40% de les representacions de la temporada de Pastorets es fan amb la versió de Folch i Torres.  

Els espectacles que se celebraran als carrers i places seran gratuïts i, per a la resta de funcions, el preu de l’entrada és de 3 euros o es poden adquirir abonaments per a tots els espectacles al preu popular de 10 euros.

La Mostra està organitzada per l'Ajuntament de Pineda de Mar, el Centre Cultural i Recreatiu de Pineda de Mar i la Federació de Grups Amateurs de Teatre de Catalunya i compta amb la col·laboració del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i de la Diputació de Barcelona.


                                                          Josep Rafecas, Xavier Amor, Juanjo Puigcorbé, Joaquim Estol i Santiago Macip

Arxius adjunts