Tot a punt per la Marató de Sang aquest divendres

Les activitats que acompanyen la captació de sang tindran lloc a la plaça Mèlies i plaça del Pilar

 Som a una setmana de la Marató de Donació de Sang a Pineda del pròxim 25 de setembre. El repte és aconseguir nous donants i que els joves que han fet 18 anys vagin a donar per primera vegada. La Marató també té el repte de superar les 440 donacions de l'any passat i d'apropar-se o superar les 500 donacions. Això faria que Pineda entrés a les ciutats 'top ten' en nombre de donacions, segons els responsables del Banc de Sang i Teixits. Però més enllà de les xifres, els organitzadors de la Marató fan una crida a donar sang i, en especial als joves. Per aquest motiu el lema de la Marató és 'Donar sang et fa gran, comparteix la teva sang'. L'any passat 70 persones van anar a donar sang per primera vegada i aquest any també es vol assolir un nombre significatiu de nous donats. La Marató de Donació de Sang es celebrarà el divendres 25 de setembre al Casal d’Avis Les Mèlies de 10 a 22h i a la unitat mòbil a Poblenou (plaça del Pilar) de 17 a 22h.

La Marató, organitzada pel Banc de Sang i Teixits (BST), compta amb la implicació de l’Ajuntament de Pineda, l’Associació de Donants de Sang del Maresme, la Creu Roja de l’Alt Maresme i el Casal d’Avis les Mèlies. La Marató vol seguir convertint la donació de sang en una gran jornada festiva. Per això hi participaran entitats, institucions, empreses i particulars que donen suport i s’impliquen organitzant un seguit d’activitats lúdiques durant tota la jornada. A peu de pàgina podeu consultar la programació d'activitats que s'han confirmat fins ara.

L'Ajuntament de Pineda va convocar les entitats per preparar la Marató de donació de sang. El regidor de Cultura, Salut i Esports, Santiago Macip, va presidir la reunió, acompanyat dels responsables del Banc de Sang i Teixits. Els organitzadors destaquen que la Marató ''és una oportunitat per fer un gest altruista d'una manera senzilla i ràpida''. Per l'organització ''la implicació de les entitats del municipi és molt important per difondre la Marató i per mobilitzar els seus associats per participar-hi''. Per donar sang només cal tenir més de 18 anys i pesar 50 quilos o més.

Les Maratons a Catalunya

Des de 2002, el BST organitza maratons de donació de sang per tot Catalunya. Cada any se’n fan unes 60. S’hi involucra tot el teixit associatiu i les institucions dels municipis amb l’objectiu d’afavorir la conscienciació de la necessitat de donar sang.
Les maratons volen fer viure l’hàbit de la donació de sang com una festa familiar i cívica, de compromís social. Gràcies a la mobilització, es poden duplicar o fins i tot triplicar les donacions recollides en una campanya habitual. Des de l’inici de les maratons, més de 110.000 persones s’han solidaritzat activament amb la donació de sang.

Dades sobre la donació

• Una de cada 10 persones que entra a un hospital necessitarà una transfusió sanguínia.
• La sang és imprescindible en moltes intervencions quirúrgiques i per curar malalties digestives, alguns casos d’anèmia o determinats càncers.
• De cada donació se’n beneficien com a mínim tres persones, ja que se n’obté concentrats d’hematies, plaquetes i plasma.
• Podem donar sang més d’una vegada l’any. En concret, les dones poden donar-ne 3 vegades l’any i els homes 4.
• Els components de la sang caduquen passats uns dies, per això és necessari donar-ne de forma regular.
 

 

Arxius adjunts