37a Diada de la Puntaire

Al voltant de 800 puntaries d'arreu del país es trobaran a la plaça de les Mèlies

26 de maig de 2024 a les 10:00h

Al voltant de 800 puntaires vingudes d’arreu del país arribaran a la plaça de les Mèlies de Pineda de Mar el proper diumenge, 26 de maig per a celebrar la Diada de la Puntaire.

L’objectiu de la celebració de la 37a Diada de la Puntaire, organitzada per l'Ajuntament de Pineda de Mar en col·laboració amb l'Associació Catalana de Puntaires, és intercanviar experiències i coneixements al voltant del món de les puntes al coixí o boixets. “Volem acostar el món de la punta a tots els racons del territori, per tal que la gent obri els ulls a tot el que es pot fer amb la punta, totes les innovacions en tècniques i materials, perquè hi ha moltes puntaires al país que encara no les coneixen”, ha dit la Rosa Maria Provencio, presidenta de l’Associació Catalana de Puntaires.

Els boixets són un art tèxtil, que consisteix en elaborar unes filigranes fines i complexes a partir de l’ús d’un patró de cartolina, fil, boixets, agulles i un coixí. Sembla que té l'origen a Venècia al segle XVI. A Catalunya, la tècnica de la punta al coixí va derivar a partir del segle XVIII en una industria que va sobreviure fins a mitjan segle XX. Alguns tallers de puntes van tenir molt de renom, com ara la Casa Castells d’Arenys de Mar.

Amb la desaparició de la indústria de la punta, la tècnica per a fer blondes, punyetes, mocadors, etc. resta en el saber de les puntaires, que continuen confeccionant-ne per a gaudi propi i transmeten els seus coneixements a qui els vol aprendre.

Es tracta d’una festa de cultura que transcendeix les puntes. L’any 2025 tindrà lloc a Sant Sadurní d’Anoia.

Plaça de les Mèlies
Què? Cultura
Quan? 26/05/2024 de 10:00 a 14:00
On? Plaça de les Mèlies
Afegiu l'esdeveniment al calendari iCal